В кой Витлеем е роден Христос? Все още не е ясно

Животът

24-12-2012, 16:26

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Археолози излагат нова теория

Десетки хиляди души се стичат към Витлеем в Западния бряг, за да посрещнат Коледа в люлката на християнството. Но малцина от тях знаят, че това може да се окаже погрешният Витлеем.

Редица археолози отдавна смятат, че Дева Мария родила Спасителя във Витлеем в Галилея – малко селце, разположено на склона на хълм, недалеч от северен Израел.

 

"Мисля, че истинското място на Христовото Рождество не е популярното край Йерусалим", посочи Авирам Ошри – израелски археолог, извършвал разкопки край селцето в продължение на десет години. Той разполага с доказателства, че рожденото място на Иисус е във Витлеем в Галилея.

Селцето "било населявано от евреи по времето на Христос. Докато за другия Витлеем – няма никакви доказателства да е бил населено място до I век сл. Хр.", обясни експертът пред "Таймс".

Християнската общност във Витлеем в Галилея процъфтявала до персийското нашествие през 640 г., когато селото било унищожено. Част от първите находки на г-н Ошри показали, че стоманените съдове, предназначени за юдейските ритуали за пречистване, датирали от около 100 години преди и след живота на Иисус.

 

"Беше ясно, че е имало еврейска общност на по-малко от 8 км. от Назарет. Не звучи ли по-смислено бременната Мария да е яздила магаре осем км. до този Витлеем, вместо 160 км. до другия?" По хълмовете край Витлеем в Галилея пастири и днес пасат козите и овцете си. Древните маслинови дръвчета продължават да растат в терасовидни долини.

 

За съжаление, споделя с разочарование Ошри, съвременното строителство в селото навярно е разрушило археологическите доказателства. През 1965 г., по време на строителство на път, в населеното място била открита древна църква. Част от обекта обаче вече била разрушена.

Съмнения за рожденото място на Христос има от няколко века, дори и в Новия завет. Част от учените аргументират твърденията си с Евангелието на Йоан. В пасаж от него е записано, че е поставена под въпрос законността Му, тъй като идва от Галилея, а не от Юдея.

 

"Дори и да имахме убедителни доказателства в полза на този нов Витлеем, не мисля, че това щеше да има значение за хората. Християнството се уповава на Стария завет, а в него Месията идва от къщата на Давид и от Витлеем край Йерусалим. Така че според мен схващанията ще останат същите. Традицията ще се запази такава, каквато е в момента, докато археологията и доказателствата сочат, че това не е истинското рождено място на Иисус", завърши Ошри.