Следят Дядо Коледа със свръхмодерна техника

Животът

24-12-2012, 17:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Канада и САЩ наблюдават къде се намира белобрадият старец

В 9 часа тази сутрин от Северния полюс излетя шейната на Дядо Коледа, чиито полет ще бъде проследен от Обединеното командване на въздушно-космическата отбрана на североамериканския континент.

Дежурните в щабквартирата на организацията канадски и американски офицери ще могат да отговорят с точност на всяко любопитстващо дете къде се намира Дядо Коледа в конкретния момент.

Канадското министерство на отбраната съобщи, че отделя четири изтребителя, които ще съпроводят Дядо Коледа във въздушното пространство на страната. Ще бъдат използвани също 40 радара, разположени в северните и източни райони на САЩ и Канада, както и спътници на геостационарната орбита. Когато шейната се приближи до канадските територии Нюфаундленд и Лабрадор, ще бъде посрещната от два изтребителя Ф-18, като на средата на пътя те ще бъдат заменени от други два бойни самолета. Задачата е да се гарантира безопасното преминаване на Дядо Коледа.

Традицията да се проследява маршрутът на белобрадия старец се е родила в САЩ през 1955 г. Тогава била рекламирана "горещата Санта линия", по която децата можели да поръчват на зимния вълшебник своите желания.