40-те дни пост може и да бъдат опасни за здравето

Животът

24-12-2012, 19:58

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Проф. д-р Донка Байкова предупреждава, че постът може да се окаже риск за функцията на храносмилателната система

Християнската културна институция предлага на своите миряни преди големия брой християнски празници 40-дневния дълъг пост, при който тялото и душата трябва да се пречисти.
Проф. Донка Байкова, диетолог и преподавател във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София обясни, че целта на постите е обмяната на веществата да се разтовари, да бъдат излъчени различните разградни продукти на белтъчната, мастната, въглехидратната обмяна, така че организмът да се подготви за следващия период, през който точно такива метаболити ще бъдат предозирани и обмяната на веществата ще бъде в предизвикателството да обработи, да разгради и да се справи с тях.
По думите на проф. Байкова, по време на 40-дневния коледен пост, за дълъг период от време организмът е лишен от обработка на животински белтъчни храни и когато след Бъдни вечер му се наложи да се справи със същите тези белтъчни храни, той ще бъде изправен пред затруднението 40-дневният пост да се окаже риск за функцията на храносмилателната система, защото когато даден орган или цялото човешко тяло е поставено в режим на свръхработа, е очаквано да последва проблем от здравословен характер.
"Когато се пренатоварят храносмилателни жлези, които 40 дни са били изключени от работа, това са жлезите, които са отговорни за разграждането на животинските храни (белтъци, мазнини), те се оказват в риск да отключат възпалителен процес – гастрит, колит, панкреатит, холецистит, да реагират с възпалителен процес на жлъчка или черен дроб", каза още проф. Байкова.