Децата от Коджакафалията получиха по 200 лв. дарение

Животът

25-12-2012, 06:00

Снимка:

община Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

В дома са настанени 11 момичета и 14 момчета на възраст от 10 до 18 години

По 200 лева дарение получиха децата в дома "А.Г.Коджакафалията" преди дни.

За хлапетата пристигнаха и подаръци от кмета на града Димитър Николов. Това каза директорът на социалното звено Йордан Тодоров, съобщи "Фокус".

В Дома за деца са настанени към момента 25 деца на възраст от 10 до 18 години. 6 от тях са полусираци, а всички останали са от многодетни семейства и родителите им нямат възможност да полагат адекватни грижи за тях.

11 са момичета, момчетата са 14. От дома нямат практика да пускат децата при родителите им празниците, тъй като процедурата е доста тромава.

"Трябва да има решение на съда, с което евентуално има такава възможност като процедурата е много тежка и отнема може би повече от 2 месеца. Ако има желаещи те трябва да подадат от септември молба в отдел "Закрила на детето", евентуално тя да бъде внесена в съда, след което се викат и семейството и детето, за да се съгласят", обясни Тодоров.

Тази година има доста дарители, има организирани и различни тържества за децата. Преди дни е имало дарение на стойност от по 200 лева на всяко дете. Възпитаниците на дома са получили подаръци и от кмета на града Димитър Николов. През цялата седмица за малчуганите пък имаше концерти и тържества с много подаръци.

"Българинът дарява за деца от институция най-често по празниците. Но имаме и постоянни дарители, които през последните години все повече намаляват. Това се дължи може би на икономическата криза", каза още Тодоров.

Национална стратегия е такъв тип домове да бъдат закрити до 2014 година. "Община Бургас работи с много бързи темпове по деинституализацията и се надявам в най-скоро време децата да бъдат настанени в детски центрове от семеен тип", посочи той.