Мандарините започват от левче за кило, гроздето - 3,20

Парите

25-12-2012, 06:03

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Масово обаче хората не пазаруват, а взимат само най-необходимото, жалват се продавачи

От левче до 2,30 за кило се търгуват мандарините в разгара на коледните и новогодишни празници, показа репортерска проверка на Burgasutre по пазарите в града.

С колко ще се бръкнете зависи както от качеството, така и от големината на плода. Малко по-отбраната стока се търгува за 1,70 до 2,30 лв. за килограм, а ниското качество може да се намери по 1-1,30 лв. за кило.

Голямото пазаруване около празниците напълни магазините с клиенти, а продавачите изкараха стока за всеки джоб. Масово обаче хората не пазаруват както преди години, а взимат само най-необходимото, жалват се търговците.

"Около празниците има малко раздвижване, но като цяло не купуват хората. Пари нямат. Наблягат на най-необходимото и търсят по-евтина стока", разказаха за Burgasutre търговци.

Най-често клиентите се спирали на роден зарзават - крехка салата, връзка репички, лук. По-рядко бургазлии посягали към вносните краставици и домати.

Зелената салата върви по 60 стотинки на едро, а по магазините и сергиите излиза почти левче. Връзка репички се търгува за 50 стотинки на борсата, на дребно продавачите им слагат 20 стотинки надценка. Магданозът е 50 стотинки за връзка, толкова е и лукът.

"Няма голяма разлика в цените на едро", разказват наблюдателни купувачи. "Надценката е минимална за салата зеленчуците си купувам от магазина до нас. Но портокали и мандарини взимам на едро. По-трайни са и се запасявам за дълго време", обясни Никола Георгиев.

Екзотичното помело, което освен голямото съдържание на витамин A е и ценен източник на антиоксиданти се продава за 2,20 на килограм.

Един от най-богатите на витамин C цитруси - кивито пък върви за 1,80 лв. Гроздето дни преди Нова година струва 3,20 лв. за килограм.