Една бургаска майка гладува по празниците, зове за помощ за болно дете

Животът

25-12-2012, 13:42

Снимка:

Nova tv

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Нели Гъркова протестира срещу поредния отказ на институциите да продължат лечението на болната й от детска церебрална парализа дъщеря

Една бургаска майка посреща празниците в глад в знак на протест срещу поредния отказ на институциите да продължат лечението на болната й от детска церебрална парализа дъщеря.

За Нели Гъркова от Бургас няма нищо по-важно от това един ден да види дъщеря си Таня на крака. Майката години наред води битка с институциите в България и е твърдо решена да доведе нещата до край.

"Ще направя всичко по силите си, няма да се откажа. Ще гладувам, ще обявя гладна стачка пред Министерството на здравеопазването, ако се наложи. Посветила съм живота си на това дете и никой не може да ме пречупи!", категорична е Нели.

"Всички ние, родители на деца с церебрална парализа знаем, че това заболяване е неизлечимо, но ние искаме да подобрим тяхното качество на живот. Сигурна съм, че ако се приложи адекватното лечение и рехабилитация, тя един ден ще може поне да се храни сама и да ходи до тоалетна. Таня е на 18 години и изпитва абсолютно всички чувства, които изпитват момичетата на нейната възраст. И тя иска да бъде като тях и го заслужава, има право на това", обяснява  изстрадалата майка.

Дъщеря й Стоянка се ражда преждевременно, а недостигът на кислород до мозъка води до коварното заболяване. Днес момичето е вече на 18 и е на крачка от това усилията и операциите през годините да дадат резултат. Остава й една операция, но не може да я направи заради отказ от Комисията за лечение в чужбина. Преди време на Стоянка Гъркова е направена операция в Австрия. След това тя и майка й заминават за Полша, където с държавни средства й осигуряват рехабилитация. От клиниката в Австрия ги предупреждават, че имплантите на момичето трябва да бъдат подменени и затова се налага друга операция, но отговорът този път е отрицателен.

Семейството получава отказ, подписан лично от здравния министър. Мотивът е, че същата интервенция може да се извърши и тук, но майката вярва заради собствения си опит, че само зад граница Таня ще получи адекватното лечение.

"Дъщеря ми е изключително силно и борбено дете. Първата операция беше 9 часа, страхотно сложна и тежка операция. След нея беше обездвижена, седмици наред гледаше в тавана. За цялото това време не пророни и една сълзичка", разказва майката.

Мъката на семейството е голяма, защото, за да продължи лечението са нужни около 8 хил. евро, с които те не разполагат.

"Аз знам какво е един родител да знае, че детето му има шанс да се оправи, а отвсякъде да среща бюрокрация. Отникъде да не получаваш съдействие, а само откази. Не мога да разбера защо не се помага на семейства, които не са оставили децата си в институция, а са избрали да се грижат за тях. От 14 години не работя, грижа се само за нея, затворила съм се в къщи, нямам свой личен живот, защото знам, че нещата трябва да се доведат до край. Знам какви усилия ми коства това, но в името на детето си ще направя абсолютно всичко", категорична е Нели. Жената искрено вярва, че по Коледа стават чудеса. Вярва и в добрината на хората... Въпреки всичко.

Нека направим едно добро дело, нека отворим сърцата си и да сбъднем мечтите на едно бургаско момиче и борбената й, но вече измъчена майчица. Защото няма по-голямо нещастастие от това да гледаш ежедневно как собственото ти дете страда и да знаеш, че шанс има, но не ти го дават. Досиетата на болните не са само папки с хартиени листи. Вътре в тях има човешки животи и с всеки един живот ръка за ръка вървят тези на майките, бащите, сестрите и братята на нуждаещите се.

Бюрокрация, студенокръвие, апатия, безочие - много термини , с които често се назовават институциите. Нека не бъдем като тях, нека помогнем на Таня!