В 13,55 на Коледа сме най-щастливи

Животът

25-12-2012, 12:36

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Хората се отпускат истински от напрежението покрай приготовленията за празника едва в ранния следобед

Hай-щастливото време на Коледа е 13,55 ч, изчислиха учени, пише в. "Дейли телеграф".

Повечето хора са силно притеснени сутринта на 25 декември заради празничните приготовления и се отпускат истински едва в ранния следобед, показало изследването.

Участниците в анкетата посочили, че 100-процентното щастие настъпва чак когато подаръците са отворени, гощавката е готова, масата сложена, а децата се занимават с новите си играчки.

Други фактори, които благоприятстват следобедът и вечерта да бъдат весели и празнични, са уверението, че всички са доволни от подаръците си, и обръщането на първата чашка за деня.

Въпреки стреса повече от половината запитани посочили, че Коледа е най-предпочитаният им празник, а една трета заявили, че това е най-щастливият им ден през годината.

Изследването е проведено сред 2000 британци. То показало още, че повечето хора полагат големи усилия, за да направят всяка Коледа специална и да създадат за близките си спомени за цял живот.

"Коледната сутрин е моментът на последния юруш за повечето домакинства - майките се занимават с готвенето, децата са нетърпеливи да видят подаръците, а бащите търсят батерии за играчките", казват авторите на проучването.

Три четвърти от анкетираните заявили, че коледната вечеря е основният виновник за сутрешното напрежение. Дали всичката храна ще е готова, е повод за притеснение за майки и татковци във всички райони на Великобритания. Но след като веднъж храната е поставена на масата, 56 на сто от хората достигат до върха на щастието си за този ден.

36 на сто от запитаните заявили, че биха се чувствали най-отпуснати и доволни, ако празнуват само с най-близките от семейството. Една трета биха предпочели някой да направи коледния пазар вместо тях, а 27 на сто обявили, че са способни да не подвият крак през целия ден. Един на всеки пети е убеден, че Коледата ще е още по-приятна, ако децата на този ден си поспиват повече. Но независимо от недостига на сън за много домакини, именно времето, прекарано със семейството, е онова, което е смятано за най-ценното. 71 на сто били категорични, че за тях това е най-важно.

"На Коледа повечето възрастни са загрижени да създадат весело настроение за другите, но е важно хората и сами да се радват на празника си", казват още създателите на проучването,пише 24часа.