Шок за Коледа! "Лукойл" удря по София

Викат Вальо Златев в Русия, рафинерията в Бургас пред затваряне

София е на път да получи жесток финансов удар от "Лукойл", научи Sofiautre.bg.

Шефът на рафинерията Валентин Златев е привикан следващия месец в Русия, където борда на директорите на "Лукойл" ще решава съдбата на Нефтохима в Бургас, разкриха близки до олигарха.

Ударът е по София, защото нефтената фабрика плаща данъците си не край морето, а в столицата. В бюджета за следващата година на Голяма община отново се очаква да влезе 9-цифрена сума от руския гигант. При затварне на рафинерията обаче, в бюджета за 2014-а ще се отвори огромна дупка, която може да блокира работата на общината.

Причината "Лукойл" да посяга на бургаската си фабрика е развитието на петролния пазар у нас. Повечето от фирмите в този бизнес не ползват продуктите на Нефтохима, а си внасят такива от съседните ни страни. №1 в това отношение е Румъния.

В Москва смятали, че техните бензиностанции у нас могат да направят същото, още повече, че румънската рафинерия на "Лукойл" в северната ни съседка е №1 на Балканите. Шефовете на Валентин Златев са пресметнали, че с преустановяването на дейноста на фабриката си у нас, те ще спестят милиарди в следващите години.

"За почти 11-те години пребиваване в България групата компании "Лукойл" са били най-големият данъкоплатец в страната, най-големият експортьор и най-големият инвеститор", заяви преди време Златев.

За този период групата компании е внесла в държавния бюджет 21,33 млрд. лева данъци, а инвестициите са в размер на 2,35 млрд. долара.

За 2011-а "Лукойл" е внесъл в бюджета на столична община като данък над 300 милиона лева!

Д-р Лорис Мануелян: Затварянето на рафинелията няма да е фатално за Бругас

Заместник-кметът на Бургас Лорис Мануелян не смята, че евентално затваряне на рафинерията ще е фатално за морската ни столица.

"Факт е, че тя дава прехрана на много хора от града и областта. Ние като община също работим много добре с "Лукойл". Фирмата обаче плаща огромния си данък не в Бургас, а в София, така че ние не сме тотално зависими от парите й. С "Лукойл" работим преди всичко по проекти като нови спортни площадки, като залата в града, като съвместни благотворителни мероприятия. Финансови отношения обаче нямаме", разкри д-р Мануелян.