Любуваме се и зиме на Ботаническата в Балчик

Региони

26-12-2012, 16:55

Снимка:

Sofiautre

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Градината е втора по големина в Европа след тази в Монако

За първи път през зимния сезон в Ботаническата градина в Балчик посетителите могат да се полюбуват отблизо на тропични и субтропични растения.

Това е възможно благодарение на отворената вече за посетители оранжерия, предаде "Фокус". Предишни години тя бе изграждана и бе оформян интериорът ѝ. Сега е достъпна за любителите на цветя в студените месеци. Топлолюбиви и сухоустойчиви растителни видове са разположени на площ от 800 кв. метра. Атракция в момента са цветята с произход Южното полукълбо, защото те са в период на вегетация – цъфтят и плододават. Експозицията е осъществена дългогодишна мечта на ботаниците в балчишката градина.

Колекцията е от растителни видове, донесени от цял свят. Общият брой на отглежданите растителни видове надхвърля 2 500 броя. Колекцията от палми включва 33 вида, някои от които на повече от 50 години. Една от най-големите атракции е колекцията от гигантски кактуси, растящи на открито от април до октомври. Тя е втора по големина в Европа след тази в Монако. Сукулентите са представени с над 600 екземпляра. Любопитството на посетителите привличат бонбоненото дърво, моливното дърво, метасеквоята. Тя е известна със сензационното си откриване. Учените са смятали, че дървото е изчезнало от планетата Земя, поради което го описали по изкопаеми остатъци. 5 години по-късно обаче по време на научна експедиция в Китай е намерен жив екземпляр от академик Николай Стоянов. Почитателите на градинската красота през топлите месеци на годината могат да се насладят на чара на водните лилии, магнолиите, розите, а всяка пролет Ботаническата градина поднася цветен подарък – алеи с разнообразни и пъстроцветни лалета, които всяка година стават все повече и по-интересни.