Татковци на протест навръх празника си

Мисия София

26-12-2012, 18:28

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Татковци шестват из столицата

Лесно ли е да си баща у нас?

Навръх Деня на бащата – 26 декември, десетки родители излязоха на протестно шествие в столицата против съдебните практики при установяването на родителски права след развод.

Исканията на облечените в костюми на Дядо Коледа бащи са за еднакво и равнопоставено третиране на мъжете и жените в съдебната зала и за създаване на практики, които по обективен начин установяват родителските качества на бащата и майката. Някои от протестиращите подчертаха значението на мирното и спокойно преминаване на днешния протест и това той да не се превръща във вражда между разделените родители, в центъра на която да попадне детето.

Шествието е организирано от Фондация "Бащи за отговорно родителство" и цели да привлече вниманието на обществото към проблема на много деца, които искат, но няма да могат да бъдат с бащите си по празниците, защото "режимът на лични отношения" след раздялата на родителите най-често не предвижда бащите и децата им да бъдат заедно по време на най-светлите семейни празници.

 

Един баща трябва да бъде отговорен, трябва да бъде грижовен и всеотдаен всеки ден, не само на празник. Да е строг, но справедлив, да притежава издръжливи и стабилни нерви.

Това казаха участници в анкета на БГНЕС по повод Деня на Бащата – 26 декември. На днешния ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Иисус Христос и на Яков, брат Божий. И въпреки че празникът не е сред най-широко известните в страната ни много от бащите знаеха, и се наслаждаваха на своя "професионален" празник. А тези, които впоследствие разбраха за празника, приеха новината с радост. "Не бях чувал за този Ден на Бащата, но щом има такъв толкова по-добре - ще празнуваме двойно", заяви един от анкетираните.

Повечето от бащите се наслаждаваха на коледните празници и времето със семействата си, без да отдават твърде голямо значение на традиционно покачващите се около празниците цени. Качих няколко килограма, така се ми се отразиха празниците, заяви млад баща, но и не отрече, че за сметка на това портфейлът му е олекнал. А неговото решение - "Работя повече, изкарвам повече пари". Доста ми бръкнаха в джоба, но празниците не са чак толкова много, че да спестяваме покрай тях, добави друг.

Едно от малкото оплаквания на мъжете не е свързано с високите цени на хранителните продукти и подаръците. Почти всички споделиха мнението, че в България се прави твърде малко за подкрепянето на семейството, майките и бащите. "Като че ли даже се работни в обратната посока от страна на държавата. Не официално, но негласно това се получава", заяви един от бащите. "Въобще не се мисли за младите хора, управляващите нямат представа как се гледат деца. Обикновените семейства са пред големи трудности в изграждането на семейството и гледането на деца", каза друг родител на две деца.

Един от анкетираните бащи подходи прагматично и типично по мъжки към проблема: "Нашата държава е построена по друг начин, със сигурност не е социалната държава, която си представяме. Например Скандинавия, където ти взимат 70% от заплатата, но ти осигуряват всичко. При нас е обратното – не ти взимат толкова, но и не ти осигуряват много. За мен всичко е нормално в самата държава и за положението, в което сме в момента, сме виновни самите ние".

С наближаването на новогодишните празници погледите на повечето бащи са обърнати към бъдещето, а за следващата година те си пожелаха на първо място повече здраве за своите деца и себе си. "И по-малко работа и повече свободно време за децата", добави един от анкетираните. А друг баща пожела "повече вяра на всички българи, да вярват на себе си и ако могат на Господ да вярват повече".