Сивата икономика у нас надхвърля 30%

Парите

27-12-2012, 08:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

От БСК искат пълна електронизация на обществените поръчки

Сивата икономика в България надхвърля 30%, като в някои сектори делът е дори по-висок, обяви зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК) Камен Колев.

"Сивата икономика в сектора на пазара на труда се изразява в практики като работа без договор или такъв със скрити клаузи", отбеляза Колев.

По думите му честа практика е осигуряване на минимален праг и допълнително даване на пари "под масата", както и осигуровки за половин работен ден, а служителите работят по цял ден.

Според него предприетите мерки срещу неформалната сива икономика са ефикасни.

Като положителни примери Колев посочва свързването на касовите апарати с Националната агенция по приходите (НАП), касовите плащания, както и достъпът до кредитите и досиета на ревизираните фирми, който показва как фирми или физически лица изплащат кредитите си при положение, че не декларират достатъчно доходи за това.

"Усилията за допълнително редуциране на сивата икономика през 2013 г. трябва да се насочат към ограничаване на административните и финансови тежести върху бизнеса, което ще доведе до изсветляване на сивите потоци", съветва зам.-председателят на БСК.

Държавата трябва да направи напълно електронни всички публични услуги и взаимоотношенията на гражданите и бизнесът с държавната администрация, подчерта Камен Колев.

Това означава електронизация на обществени поръчки, на регулативни режими, лицензи, разрешителни, плащания към държавата, като по този начин ще се елиминира сериозният проблем с бюрокрацията и корупцията.