Сергей би Бойко по воаяжи

Най-доброто от печата

27-12-2012, 07:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът платил 1400 лева нощувка в Лондон за Олимпиадата

Сергей Станишев би Бойко Борисов по воаяжи. Това показва справка по Закона за достъп до информацията, с която "Стандарт" разполага. Тя обхваща последната година от мандата на Борисов, сравнена с тази на Станишев. 
Според документите соцлидерът е изхарчил два пъти повече държавни пари за командировките си зад граница. За цялата 2008 година Станишев е струвал на хазната 40 533,54 лв., като с тях е платил 19 пътувания. За Борисов пък са били отделени 21 961,20 лв. за цялата 2012 година. Според справката Станишев е пътувал три пъти до САЩ или по-точно до Ню Йорк, Вашингтон и Бостън. Общата сума за задокеанските пътувания според счетоводството на Министерския съвет е 30 601 лв. В същото време Борисов е изхарчил за визитата си при президента Барак Обама 11 688,75 лв. 
В белгийската столица Брюксел Станишев е ходил 7 пъти за една година. В Букурещ пък е платил близо 1000 лв. за двете си нощувки. За същото пътуване до Букурещ Борисов не е давал пари за нощувка от сметките на Министерски съвет. Тогава пътуването било платено от ГЕРБ. Най-скъпата нощувка на премиера Бойко Борисов е била в Лондон по време на олимпиадата. На хазната стаята му е струвала 1400 лв. 
Данните от справката показват още, че общо Станишев е бил 43 дни в чужбина за една календарна година, а Борисов - 59. 
По закон, когато визитата на премиера е официална, разноските по нея се покриват от страната домакин. Държавата плаща само когато посещенията на министър-председателя са работни. Поканите за посещенията зад граница пристигат първо във външно министерство, а след това се предават на администрацията на Министерския съвет. Оттам следва съгласуване и след решение започва и събиране на делегация, която ще съпровожда премиера по време на визитата му. Последната дума за броя и състава й има министър-председателят.