Щастието “спи” между очите

Най-доброто от печата

27-12-2012, 07:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Техниката за емоционална свобода събужда имунитета и успеха

Искате ли да бъдете здрави през 2013 г.? Да хвърлите излишните килограми? Да се чувствате недосегаеми от грубостта или нетолерантността на другите? Да се чувствате уверени в успеха си? Ако отговорът ви е положителен, можете да постигнете всичко това в пакет с овладяване на техниката за емоционалната свобода (ТЕС), която набира все по-голяма популярност в световен мащаб. Хората пълнеят или страдат от главоболие заради потиснати негативни емоции, които са се загнездили в сейфа на подсъзнанието, обяснява Ценка Местанска, магистър по психология и специалист по ТЕС.

"Повечето хора не са научени да правят профилактика на чувствата си и в тяхното тяло работят стари емоционални травми", обяснява Ценка Местанска. Блокажите, породени от гняв, обида, несправедливост, излъгано доверие или очакване и т.н., нарушават жизненоважни енергийни меридиани, чиято работа е да захранват определени органи. Натрупването на цял склад от негативни емоции започва да действа разрушително на органите, тъй като не получават достатъчно енергия. Първоначално конкретният орган или система започва да буксува, а след време се разболява. Ако обаче минали ситуации и събития се преосмислят и се погледнат от друг, положителен ъгъл, емоционалното зацикляне се изчиства, дава се път на енергията и тялото оздравява. Терапевтката има много примери в тази посока. При нея дошла жена на 48 г., която бе
напълняла през годините с 30 кг
заради чувство на потиснат гняв и неприязън към свекърва си, с която живеят в един вход. Щом видела на прозореца своята душевна мъчителка на прибиране от работа, снахата отваряла хладилника и поглъщала безконтролно, каквото попадне пред очите й. Признала, че й се е случвало да изяде наведнъж два пакета с бисквити, докато се успокои. "Това се нарича емоционално преяждане, при което човек разчита приемът на различни лакомства да уталожи негативните чувства в него", обяснява терапевтката. "Вместо да се тъпчете, заредете се с позитивни мисловни модели", посъветвала тя жената. Сега,
ако ме накарате да обикна свекърва си
няма да повярвам!", последвал отговор. С помощта на терапевтката обаче жената успяла да премоделира старата омраза. И резултатът не закъснял - престанала да се тъпче безконтролно и постепенно регулирала теглото си. Интересно било, че и набедената свекърва променила отношението си и станала по-сговорчива. Това демонстрира старото правило "Каквото повикало, такова се обадило", обяснява Местанска. Т.е. ако човек изпрати положителни чувства към някого, той ще му отвърне с подобно отношение, защото задейства законът на привличането. "Досега съм помогнала на поне 200 снахи да обичат свекървите си и обратното", казва със задоволство психоложката.
Чудодейният ТЕС се базира на активиране на някои точки по тялото
с леко почукване на пръстите
докато се изричат утвърждаващи модели от рода на: "Въпреки че днес трябва да свърша много работа, моят ден ще бъде прекрасен!". Точките се намират при началото на веждите, в краищата на очите, скулите под очите, точката под носа, точката между устата и брадата, две точки на ключицата, точките близо до предмишницата, на върха на главата.
Всяка точка представлява началото или краят на меридиан, свързан с определен орган - пикочен мехур, жлъчка, стомах, бъбреци, бели дробове. Много важна е и т.нар. карате точка - средата на страничната стена на дланта, с която източните бойци могат да счупят точно по средата цяла камара от тухли. Визуализацията също е много важна. Ако искате да се отървете от обида, страх, гняв, неудовлетвореност или друго тъмно чувство, можете да си представите дърво и на всяко листо да бъде изписано с букви чувството, което ви терзае. А после си представете, че изтръгвате дънера, заедно с коренището. След изчистването на негативните модели и поставянето на тяхно място на утвърждаващи емоции е добре да си поемете дълбоко въздух и да издишате бавно.
"Ако човек тръгне с нагласа за успех, ще успее, защото е сложил "зимните гуми", изразява се образно Ценка Местанска. Т.е. - когато си готов да посрещнеш с позитивизъм всяко предизвикателство, твоето тяло и емоции работят на 100% и ти реагираш по възможно най-добрия начин в съответната ситуация. Положителните чувства имат високи вибрации, които държат имунната система нащрек, а оттам - и болестите надалеко. Местанска дава следния пример - ако подарите на болно дете дългоочаквана играчка, то се развеселява и по-бързо оздравява.