Тоталитарен режим заплашва Македония

Най-доброто от печата

27-12-2012, 08:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Скопие били подготвени за всички сценарии на опозицията

"Убеден съм, че вървим към установяване на тоталитарен режим в Република Македония", заяви бившият македонски премиер и лидер на ВМРО Народна партия Любчо Георгиевски. Според него всеки, загрижен за съдбата на страната, трябва да даде своя принос в защитата на демократичните принципи.

От ВМРО-НП подчертаха, че безпрецедентните събития на Бъдни вечер при приемането на бюджет 2013 представляват рядкост и за световната демокрация. В понеделник стана истинско меле в и пред парламента в Скопие, защото депутатите от опозицията се опитаха да блокират заседанието за бюджета. Те настояваха разходите да бъдат намалени най-малко с 208 млн. евро. Въпреки това парламентът прие финансовата рамка за по-малко от час, без никакви дебати, в отсъствието на изгонените от полицията депутати от опозицията.

Лидерът на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Бранко Цървенковски оприличи действията на премиера Никола Груевски с диктаторския режим на Слободан Милошевич. В знак на протест започна и гражданско неподчинение за свободата и демокрацията. Всяка вечер между 18:30 и 19:30 часа се блокират ключови кръстовища във всички основни градове на Македония.

Протестите ще продължат до петък, а в събота на обяд ще бъде организиран и митинг пред централата на управляващата партия на премиера Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ в столицата.

Македонският президент Георге Иванов публикува съобщение, в което признава, че с огромно безпокойство следи събитията. Той осъди и изгонването на журналистите от парламента. Безпокойство за политическата ситуация и напрежението изрази и шведският министър на външните работи Карл Билд. „Демокрацията в ЕС не работи по този начин”, коментира той в „Туитър”.

Други дипломати от страните-членки на ЕС също коментираха със загриженост събитията в Скопие.
От своя страна Никола Груевски обяви, че историята за бюджета е била „само параван за Бранко Цървенковски, който е започнал последната си битка за оцеляване в политиката”.