Миланов става най-младият "Футболист на годината"

Спорт

27-12-2012, 10:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Националът е фаворит за наградата, която ще се връчи днес

Новата звезда на българ­ския футбол Георги Мила­нов е фаворит да получи Златната топка за №1 на 2012 г. в днешната церемо­ния "Футболист на година­та". Креативният халф на "Литекс" и националния отбор почти сигурно ще триумфира в тазгодишна­та анкета, научи Sportline.bg.
 
Така Георги Миланов може да стане най-младия българ­ски играч, ставал Футбо­лист на годината. Той е ро­ден на 19 февруари 1992 г. и в момента е на 20 години. Досегашният рекорд за най-млад носител на приза е седемкратният победител в анкетата Димитър Бербатов.

Точно преди 10 години, когато тогавашният нападател на "Байер" (Леверкузен) е на 21 години, той триумфира за първи път като №1 в България. Александър Шаламанов през 1963 г. и Димитър Пе­нев през 1967 г.печелят отличието на по 22 години.

Петкратният победител Христо Стоичков, на­стоящ треньор на Миланов в Литекс, триумфира де­бютно на 23 години - през 1989-а като играч на ЦСКА.
 
За церемонията днес трябва да се прибере и на­правилият много силни ма­чове за националния отбор Станислав Манолев. Той също е сред тримата, полу­чили най-много гласове. Сред най-високо оценени­те за 2012 г. е и игралият много стабилно за нацио­налния отбор и Партизан Иван Иванов.
 
За най-добър играч само в "А" група Георги Мила­нов се конкурира с Емил Гъргоров, капитан на шам­пиона и носител на купата на България Лудогорец.
 
Очаква се специален приз да бъде връчен на бо­рещия се с левкемията ка­питан на България и Астън Вила Стилиян Петров. А деца от дом за сираци, облечени във фла­нелки в подкрепа на Стенли, ще асистират за връч­ването на наградите.
 
Церемонията по на­граждаването в 52-ата ан­кета „Футболист на годи­ната" е от 18,30 часа и за първи път в историята ще се проведе в мол - новоот­критият на булевард "България".