Коледа и Нова година на свещи! И така вече 20 години

Животът

27-12-2012, 13:45

Снимка:

flickr

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

В 21 век благоевградско село чака да му прокарат ток

20 години жителите на благоевградско село живеят без ток. Повече от 30 семейства прекарват вечерите си на свещи, а тези, които имат повече пари, използват агрегат, за да им е светло и по-топло.

В тези условия едно младо семейство отглежда детето си - в село Горно Хърсово.

През по-голямата част от годината семейството на Десислава и Александър живее в къщата си, която се намира на няколко километра от Благоевград. Имат всички условия за нормален живот с изключение на едно - електричеството.

Всяка сутрин бащата пали печката, след което отива на двора, за да включи агрегата. Хладилник в къщата няма, а храната на малкия Иван се съхранява на терасата.

"Всичките ни уреди са на газ, бойлер на газ, фурна, отопляваме се с дърва зимата, но като се има предвид, че навън е тъмно още в 4 часа, се налага да се пали агрегатът много рано, което е много голям разход. Най-фрапантното е, че сме само на 4 км от центъра на Благоевград, а всъщност сме сякаш откъснати от света", казва Десислава Георгиева пред bTV.

Луксът да им е светло струва на младото семейство по около 500 лева на месец. Въпреки че имат апартамент в града, Деси и Сашо предпочитат да отглеждат детето си на село сред природата.

Имат кон и рибки, на които се радва малкият Иван. За Коледа си е поръчал китара, но не крие, че иска да има ток през цялото време, за да гледа любимите си детски филми.

От кмета на Благоевград дойде добрата новина, че по въпроса с 20-годишната липса на ток вече се мисли.

"Изготвяме проекта, теренът е определен. Имахме малко проблеми чисто с техническото решение, трафопостът ще бъде от типа жере, за да може максимално бързо да го реализираме. Прогнозно в началото на 2013 година ще бъде пуснато електрозахранването", обясни Атанас Камбитов, кмет на Благоевград.