Графенът лекува рак

Животът

27-12-2012, 11:44

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Резултатите от експеримента показват пълно унищожение на тумора и никакви странични ефекти

При експеримент с опитни мишки стана ясно, че когато графенът бъде инжектиран в кръвоносната система на мишки с ракови тумори, той избирателно се натрупва в туморите. Поради голямата му поглъщателна способност за инфрачервени честоти на светлината, той се превръща в обещаващ кандидат за лъчева терапия на тумори. Резултатите от експеримента показват пълно унищожение на тумора и никакви странични ефекти за мишките.

Идеята за вграждане на частици в тъканта на туморите не е нова. Проблемът с тази технология е намирането на подходящи материали. Например въглеродните нано-тръбички се натрупват не само в туморните тъкани, но и в други органи на тялото. Това ги прави неизползваеми за лъчева терапия, информира в. Новинар. Сходството в атомната структура на графена с нано-тръбите, наведе учените на мисълта, че графена може да бъде използван като материал за тази цел. Резултатите от теста надминаха всякакви очаквания.

За провеждането на експеримента учените използваха графенови частици, покрити с полиетиленова глюкоза, тъй като чистия графен се разпада твърде бързо в човешкият организъм. Първата задача на изследователите беше да наблюдават какво ще се случи с графена в кръвоносната система на мишките. След като оцветили материала с флуоресцентна боя – Су7, те го инжектирали в кръвоносните съдове на опитните мишки. Веднъж на няколко часа, учените измерваха нивата му в кръвта и се оказа че за около 6 часа, частиците почти изчезват.