Русия дава $70 млрд. за космическата си програма

Свят

27-12-2012, 13:52

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С парите ще се финансира МКС, ще се изследват Луната и Марс

Русия ще задели 2,1 трилиона рубли (около 70 милиарда долара) за нова държавна програма за развитието на националната космическа индустрия в периода 2013-2020 г, съобщи руският премиер Дмитрий Медведев.

"Общият обем на средствата е значителен - 2,1 трилиона рубли, включително извънбюджетни средства", заяви премиерът.

Програмата цели да гарантира, че страната ще запази позицията си на водеща глобална космическа сила и същевременно подкрепя отбранителния й капацитет и стимулира икономическото и социалното развитие, заяви Медведев.

"Програмата ще позволи на нашата страна ефективно да участва в прогресивни проекти като Международната космическа станция (МКС), изследването на Луната, на Марс и на други небесни тела в слънчевата система", заяви Медведев.

Дмитрий Пайсон, директор на отдел "Развитие" на иновационния център Сколково, заяви, че програмата предлага рамка и за други програми, свързани с Космоса.

"Тя включва Федералната космическа програма за развитие на системата Глонас, програмата за развитие на космически центрове и некласифицираната част от програмата за техническа модернизация на индустрията", каза още той.