Шофьорската книжка скача поне със стотачка

Животът

27-12-2012, 17:05

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сега бъдещите шофьори плащат между 450 и 700 лева

Поне със стотачка ще скочи цената на шофьорския курс. Въпреки че официално няма завишаване на парите за книжка, инструкторите предупреждават още отсега, че курсът вероятно ще скочи след Нова година.

В момента бъдещите шофьори плащат между 450 и 700 лева за тапията, пише Дартс нюз.

Цените са различни в градовете. Основната причина за поскъпването са високите цени на горивата. За увеличението предупреждават и от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

За обучение на един курсист разходите на една фирма излизат средно около 300 лева. Те се харчат най-вече за гориво. Повечето инструктори обаче са убедени, че горивото трябва да е едва една трета от цената на курса, тъй като останалите пари отиват за осигуровки, данъци, отопление, осветление, както и за теоретичната част на обучението.

От март следващата година кандидат-шофьорите ще решават теоретичните изпити и по електронен път, което допълнително ще оскъпи услугата. Причината е, ме школите трябва да си купят таблети, на които да изпитват курсистите.

Първоначално те трябва да се осигурят само за 1/4 от курсистите във всяка група. Листовките ще се решават изцяло електронно едва през 2016-та година, а за решаването им ще следят камери.