ГЕРБ асимилира малцинствата, смята Лютви Местан

Политика

27-12-2012, 18:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Много по-страшни са формите на скритата дискриминация, заяви заместникът на Доган в Момчилград

Икономическата и социалната политика на ГЕРБ е катастрофална за държавата. Застрашени са правата и свободите на малцинствата, които са подложени на узаконена дискриминация, а оттам и на асимилация, а демокрацията е под въпрос.

Това заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан от трибуната на възпоменателния митинг за жертвите на т. нар. "възродителен процес" в Момчилград, съобщи БГНЕС.

"Търсим отговора на въпроса накъде върви демокрацията в България. Събира ни тревогата, че нещо не е наред, демокрацията не върви на хубаво. Икономиката е в криза, социалната политика на кабинета е провалена, бедността се увеличава и завладява все повече български семейства, безработицата е огромна. Тютюнопроизводителят по наше време плащаше 480 лева осигуровки годишно, сега вече плаща 1 660 лева – 4 пъти повече", посочи Местан и подчерта, че това е резултат от управлението на ГЕРБ.

Към провала в икономическата и социалната политика обаче ДПС прибавя и несигурността за правата и свободите на малцинствата.

"Всеки път, когато изразим подобна теза през последните 4 години, медиите ни обвиняват, че сме плашили хората с нов "възродителен процес". Ние не казваме, че в страна-членка на ЕС и НАТО е възможно някой да тръгне срещу народа си с танкове, БТР-и калашници, както това стана през 1984 година. Не, това няма да се случи. Ние обаче казваме неоспоримо важно нещо – много по-страшни са формите не на явната, а на скритата дискриминация. Аз питам – ако дискриминацията е наложена със закон, това означава ли, че можем да говорим за законна дискриминация", запита риторично Местан.

Той уточни, че вече 23 години не се решава елементарният въпрос с правото на учениците от турски произход 4 пъти седмично да изучават майчиния си език в раздел "А" на учебната програма.

"Законна дискриминация е на път да бъде наложена и с възможно най-демократичната процедура – хиляди мюсюлмани в община Гоце Делчев до 1912 г. имаха цели 11 джамии, но сега нямат нито една. Общността е решила да си построи храм, в който да се моли на своя бог. Управляващата партия ГЕРБ поде инициатива този въпрос за изграждането на единствена джамия да бъде решен с референдум. Ще питаме мнозинството, казват от ГЕРБ. Ами ако то реши да каже "не", означава ли това, че хиляди български мюсюлмани няма да имат своя джамия, това какво общо има с демокрацията? Правата и свободите не може да се подлагат на референдуми и докато нас ни има в политиката, няма да позволим това. Те са гарантирани в международни договори, които имат предимство пред вътрешното законодателство, включително и пред Конституцията", отсече Местан.