Ароматерапия за бременни

Животът

28-12-2012, 06:14

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Полезното действие на ароматерапията върху духа и тялото са многократно утвърдени. Но как влияе ароматерапията на бъдещите майки, кои аромати са забранени и кои препоръчителни? Ароматерапия за бременни.

Как помага ароматерапията на бременните?

Ароматерапията използва силно концентрирани вещества, т.нар. етерични масла, които се извличат от растенията. Тяхното ухание може да помогне на бременната да ограничат дискомфорта, причинен от страничните ефекти на бременността. Отделните аромати са способни да прогонят стреса и напрежение, да успокоят бушуващите хормони или да намалят болките в гърба и кръста. 

С ароматерапия бъдещите майки могат да излекуват отоците в крака, да се погрижат за стриите и други недостатъци по кожата, с които са се сдобили. Не на последно място етеричните масла ще направят имунната система на родилката по-силна и устойчива на вируси, тъй като притежават антибактериално и противовъзпалително действие.
Важно условие за ароматерапията при бременните е есенциите да се използват в малки количества. Ако стандартната доза е 6 капки, за бъдещите майки са достатъчни и 3. Процедурите могат да се прилагат по няколко начина – с масаж върху проблеми области, с топли компреси, ароматна баня и с инхалации. Препоръчително е обаче първите 12 седмици от бременността да избягвате ароматерапията.
 
Как въздействат различните аромати?
 
Бергамот – подобрява храносмилането и облекчава неразположенията, действа и като антидепресант;
 
Грейпфрут – препоръчва се при тревожност и умора, освен това предотвратява задържането на течности в организма и предпазва от вируси;
Здравец – действа освежаващо, имаантиконвулсен и противовъзпалителен ефект, помага срещу отоци;
 
Иланг-иланг – успокоява дишането, намаля напрежението и контролира кръвното налягане;
 
Лавандула – отпуска ума, прилага се при стрии и сърбежи по кожата;
 
Лайка – препоръчва се при главоболие и болки в мускулите;
 
Лимон – отлично лекарствосрещу сутрешното гадене, действа и при разширени вени;
 
Мандарина – прилага се принеспокоен сън и проблеми с кожата;
Сандалово дърво – помага при цистит;
 
Опасни аромати
 
Има обаче и ухания, които са противопоказни за бременните.. Някои могат само да раздразнят родилката, но други са опасни както за нея, така и за плода, тъй като са способни да причинят преждевременно раждане, защото насърчават менструалния поток. Съществуват сведения, че жените, живели по времето на кралица Виктория в Обединеното кралство, използвали етерично масло от джоджен, за да предизвикат аборт.
 
Бъдещите майки трябва да избягват етерични масла от анасон, босилек, бял равнец, градински чай, девисил, див пелин, естрагон, жасмин, индийско орехче, канела, карамфил, кедър, розови листа, мента, майорана, тръстика. Списъкът е дълъг, затова винаги преди да се подложите на ароматерапия, първо се уверете, че сте избрали безопасните аромати.
Ароматерапия по време на раждането
 
В някои страни вече се прилага и ароматерапия по време на самото раждане. Целта е родилката да се успокои и концентрира върху дишането вместо върху болката. Освен това уханията облекчават родилните мъки, като помагат на тялото да се отпусне.
 
Преди да се подложите на ароматерапия за бременни, задължително се консултирайте с лекуващия лекар и проверете дали нямате алергия към определени вещества или аромати!  / rozali.com