Моряците се прибраха от Карачи

Животът

28-12-2012, 07:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Te обаче не желаят да коментират какво се е случило на Бъдни вечер и Коледа в пакистанското пристанище

Десетте български моряци от екипажа на кораба "Ostsee merchant" вече са със семействата си. Те се прибраха с полет от Карачи до Истанбул, а от там с автобус до Бургас. Всички 10 души са пристигнали на българска земя в 2 часа след полунощ.

Моряците обаче не желаят да коментират какво се е случило на Бъдни вечер и Коледа в пакистанското пристанище. Според първоначалната информация 22-членният екипаж, сред които и 12 украинци, са станали заложници на неуредена търговска сделка за продажба на плавателния съд за скрап. До близките им достигна информация, че моряците бедстват без храна, вода и ток. Управителят на агентиращата компания "Ви шипс" Милен Тодоров категорично отрече да има и зрънце истина в драмата.

"Възмутен съм от българските медии. Това е пълна дезинформация. Никой не е бедствал, нито е имало заложници. Просто не проумявам откъде тръгнаха тези измислици", каза Милен Тодоров. Той уточни, че единственият проблем е пристигането на кораба два дни по-рано от предвиденото в Карачи. Плавателният съд е трябвало да хвърли котва в пакистанското пристанище на 24 декември. За същия ден е била насрочена и сделката за продажба на кораба за скрап. Екипажът обаче е пристигнал два дни по-рано - на 22 декември и се наложило да изчака до деня на парафирането между продавача и купувача.

"В крайна сметка тези хора са изпратени там на работа, а не на почивка. Имали са ток, вода и храна. И са си били на кораба, както е редно. На Бъдни вечер и на Коледа са яли свински пържоли в изобилие. Аз съм бил в непрекъсната връзка с капитана и съм убеден, че не е имало в нито един момент никакъв проблем", разказа управителят на "Ви шипс" Милен Тодоров.

Новината, че българските моряци бедстват в Карачи, гръмна на 22 декември, малко след като корабът е хвърлил котва в пристанището. В понеделник на обяд сделката за продажбата на плавателния съд е била сключена и екипажът е напуснал кораба./ в. Стандарт