Пловдив вкара ръкописи от 13 век в интернет

Мисия Пловдив

28-12-2012, 08:06

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Книги от фонда на Народна библиотека "Иван Вазов" вече достъпни онлайн

Изключително ценни и редки ръкописи вече са достъпни до широката публика посредством интернет. Новите технологии са позволили на експертите от Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив да предложат на всеки заинтересован книги и материали, които иначе се съхраняват под строг контрол във Фонд "Специални сбирки".

Поредица ключалки, сейфове и решетки пазят оригинали от 13 век и още редица редки и ценни заглавия в пловдивската библиотека. До тях човек може да се доближи при строг надзор само в дни на отворените врати или на специални изложби. След като голяма част от притежанията на библиотеката вече са достъпни онлайн, те могат да бъдат видени и прелистени и то не само от специалисти.

300 са само славянските ръкописи. Има още над 100, които са старогръцки, османо-турски и т.н. Във фонда влизат и старопечатни книги, които са много сериозна цифра. Влизат и разбира се фотографии - много фотоси, които представляват голям интерес. Сега много от тях са достъпни онлайн, пояснява Димитър Минев, директор на Народната библиотека.

В хранилището се намират и ръкописи от 13 век, писани в Битоля. Преди няколко години македонци ги поискали, за да ги издадат като техни, но библиотекарите отказали да им ги предоставят.

Фонд "Специални сбирки" в библиотека "Иван Вазов" съществува от 1949 г. Тук се пазят уникални издания. Сред тях са Офортите на Рембранд, които се съхраняват единствено в пловдивската сбирка. В хранилището се намира и музикалният речник на Жан Жак Русо. Сега от библиотеката се надяват във фонда да попаднат и нови попълнения, макар това да не се е случвало отдавна, предава БНТ.