Във Фейсбук искат Тотев да направи Музей на бележити българи

Мисия Пловдив

28-12-2012, 12:20

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Мария Методиева

Всичко от Автора

Групата Пловдив и приятели изпрати коледен подарък-писмо до кмет и общинари

Електронното писмо съдържа идеи и предложения за подобряване културната инфраструктура на Пловдив. От групата Пловдив и приятели вярват, че ако техните идеи бъдат реализирани успешно, “те ще допринесат за един по-добър и по-атрактивен имидж на любимия ни град.”

Публикуваме част от нестандартния коледен подарък с малки съкращения.

1. Да се направи Музей на Виното с название "Виното по българските земи-от древността до наши дни". Начинанието може да се спонсорира от български винарски компании. За място на музея предлагаме "дупката"/бившия Плод-зеленчук/ в сградата на Главната улица,а за собственик общината или публично-частно партньорство.

2. Музей на Меда и пчелните продукти - място, което да представя историята на производството на мед и пчелни продукти по българските земи от древността до наши дни. От групата предлагат за име на музея "Медената къща", която да се състои от изложбени зали и такива за практическо интерактивно обучение.

3. Музей на восъчните фигури "Бележити българи", който да представя българи, прославили страната ни по цял свят с постиженията, откритията, изобретенията и делата си. Например Джон Атанасов, Борис Христов, д-р Стамен Григоров и много други, за които светът трябва да знае и на които трябва да отдадем заслужена почит.

4. Музей на толерантността, в който да бъдат представени достойно историята, традициите и обичаите на всички пловдивски етноси. Защото Пловдив е това, благодарение на неповторимата дъга от звуци, ухания и красота, сътворена във вековете от всички наши етноси! Би било хубаво музеят да е ситуиран в Стария град, който е своеобразен символ на толерантността на пловдивчани по между им и към чужденците.

5. Музей на съвременното балканско изкуство - Contemporary Balcanica Art, в който атрактивно да се представят съвременни артисти от всички балкански страни.

Б. НОВИ ФЕСТИВАЛИ

1. Фестивал на детските и младежките хорове -  да се организира ежегодно на 1 юни-Денят на детето. Пловдив има традиции в хоровото пеене, особено с детските хорове и е хубаво това да се покаже на света.

 2. Фестивал на съвременния танц - може да се провежда едновременно на няколко сцени в града и да бъде организиран с доминиращото участие на различни младежки организации.

3. Фестивал на оперното изкуство-Да се организира Оперен фестивал "Пловдив и приятели" на Античния театър, като се поканят Оперите на София, Стара Загора, Бургас, Русе, Плевен и Варна да представят поне по един свой спектакъл на Античния театър догодина, а ако могат и по повече. Според нас подходящо време за тези представления са месеците май и юни.

4. Фестивал "Ден на музиката"-Предлагаме Пловдив да стане член на мрежата на Европейския ден на музиката. Той е на 21 юни - денят на лятното слънцестоене. Организират се безплатни концерти на групи, състави, индивидуални изпълнители без ограничения в стила на музикалните представления.

5. Музикален Фестивал " Пловдив и приятели"- ежегоден международен музикален фестивал за изящна музика, на който да бъдат канени за участие наши прочули се по света музиканти и световноизвестни чужди певци и артисти. Конкретни предложения в групата до момента са постъпили за Рихард Клайдерман, Андре Риу и неговия оркестър, Виена Моцарт Оркестра, Васко Василев и представителен оркестър на Ковънт гардън, Веско Пантелеев Ешкенази и кралския Концертгебау Амстердам, Любка Биаджони с нейните проекти с български оркестри, известни пловдивски музиканти като Минчо Минчев и Мичо Димитров.

В.КАРНАВАЛИ

 1. Карнавал с маски и костюми "ВИНО И ЛЮБОВ" за 14 февруари-предлагаме го, защото карнавалите са чудесен начин за привличане на туристи, а и тези два празника на една и съща дата са прекрасен повод за един весел и пъстър карнавал напук на студената зима.

2. Пролетен карнавал "Пловдив за всички, всички за Пловдив"-да се организира всяка пролет някъде около Цветница, като освен шествие, представящо всички пловдивски етноси с автентични облекла и носии, да има 7 шатри на площада, в които да се предлагат кулинарни шедьоври от кухните на пловдивските общности. Тези шатри ще са своеобразен символ на седемте хълма на Пловдив.

Г. РАЗНИ И РАЗНООБРАЗНИ СЛЪНЧЕВИ ИДЕИ

1. Пешеходния мост на река Марица да се превърне в етнографски комплекс "Мост на занаятите и приложните изкуства" със занаятчийски ателиета и практически работилници /курсове за любители. По този начин ще отдадем дължимото на българския талант и ще пазим традициите живи, ще привлечем младите към българското и ще покажем на света красотата на занаятите.  

2. Коледни балове във Военния клуб. Според нас е редно да се организират Коледни балове във Военния клуб по съсловия например Бал на юристите, Бал на архитектите и строителните инженери,Бал на медиците,стоматолозите и фармацевтите, Бал на учителите,Бал на военните и прочие.

3. Община Пловдив да покани Европейските културни институти да открият свои представителства в Пловдив, като им предостави подходящи сгради за целта.

4. Подкрепяме идеята на Антон Тодоров за Младежкия хълм като горещо препоръчваме всички пловдивски професионални гимназии, Музикалното училище и Художествената гимназия, Сценични кадри, Езиковите гимназии и всички пловдивски училища, които желаят, да бъдат поканени да участват в реализирането на проекта с конкретни професионални разработки. Превръщането на Младежкия хълм в атрактивна и приятна зона за активна почивка и забавления да бъде дело на младите хора.

5. Нова Концертна зала с модерна визия, с акустика, отговаряща на най-високите стандарти, комфортна с удобни ергономични седалки, с качествени вентилация, отопление и климатизация. Концертна зала, която и като архитектура и с всичките си характеристики да се превърне в емблематична сграда за града ни, наречена например Арена Тримонциум. Би могла да се изгради на три места: на мястото на бившата Сточна гара, на мястото на бившия Партиен дом и до Централна поща с лице към булевард България. Задължително трябва да има подземен паркинг на няколко нива и добри комуникации с града. Арена Тримонциум, най-красивата Концертна зала на Балканите, как ви звучи?

6. Пловдив да стане град с безплатен безжичен обществен интернет, като за начало предлагаме такъв Интернет да има в Градската градина, във всички паркове по райони, на Гребната база, в Стария град и на Младежкия хълм.

7. Екологичен обществен транспорт- електро-автобуси, S-Bahn и велосипеди ( по подобие на Виена) предлагаме да се осъществи в близките години в Пловдив. Наличието/отсъствието на публичен еко-транспорт е мерило за културата на всеки град.

8 .Разделно събиране на боклука да бъде въведено първо на територията на целия град, а след това и на територията на цялата Пловдивска област.

9. Неработещият МОЛ Марково тепе да се превърне в МОЛ "Произведено в България" и там да се продават само стоки на български производители, като се даде предимство на производителите от Пловдивска област.

10. Да се създаде младежки симфоничен оркестър Млади пловдивски филхармоници по подобие на Vienna Ambasada Orcestra, който да даде възможност от една страна на младите ни музиканти още докато са ученици и студенти за практическа реализация на знанията им и добиване на самочувствие, а от друга страна този оркестър да представя Пловдив на важни събития.

11. Да се проведе конкурс и обществено обсъждане за превръщането на Стълби Каменица в атрактивно място за интерактивно изкуство като театрални представления на открито, танцови и музикални пърфоманси, модни дефилета и ........С две думи туристическа атракция, а не празно от съдържание място в центъра на града.

12. Пловдивската филхармония да бъде възстановена в целия и блясък и отново да стане емблемата на Пловдив за качество и професионализъм, визитната картичка на Пловдив пред музикална Европа.

13. Социална интернет мрежа, подобна на Facebook, наречена " Пловдив и приятели" да бъде направена, спонсорирана и поддържана от Община Пловдив с цел добра комуникация с гражданите.

Искрено се надяваме, че нашите идеи и предложения ще срещнат позитивно отношение от Ваша страна!

Очакваме с нетърпение Вашия отговори и се надяваме на ползотворно сътрудничество и в бъдеще при реализацията на нашите идеи!

Весели Коледни и Новогодишни празници!

С уважение :

Теменужка Кичева и всички чудесни хора, които обичат Пловдив от facebook-групата Пловдив и приятели