Защо Атина е единствената столица без джамия в ЕС?

Свят

28-12-2012, 18:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заради кризата или пък защото държи на православните си традиции

Всеки петък мюсюлманите в гръцката столица се събират в тесни, подземни молитвени стаи. Импровизираните помещения са незаконни, но тази многобройна общност няма други варианти, защото Атина – метрополис на ръба на мюсюлманския свят, е единствената столица в ЕС без джамия.

Откакто Гърция извоюва независимостта си от Османската империя през 1832 г., нито едно правителство не позволява да се построи джамия в града. В очите на мнозина това изглежда "антигръцко" и не на място в страна, където над 90% от населението се причислява към Православната църква, пише в обширен материал Би Би Си.

Но откакто Гърция стана основен вход към ЕС за мнозина мигранти, мюсюлманското й население нарасна многократно. Някои статистически данни сочат, че броят на мюсюлманите само в Атина, чието население е близо 5 млн. души, варира около 300 хиляди.

"За нас, мюсюлманите, е голяма трагедия, че нямаме джамия тук", коментира пред изданието Саид Мохамед Джамил от Пакистанско-гръцкото общество.

"Гърция е създала демокрацията, цивилизацията и уважението към религията. Но днес те не уважават мюсюлманите и не ни позволяват да имаме редовна, законна джамия", допълва той.

Един от петъчните поклонници – Ашифак Ахмед, споделя: "Чувствам се някак отделен от обществото. Когато имаме празник, нямаме подходящо място да се съберем. Обществото не ни приема".

ПЛАНОВЕ ЗА КАЗАРМИТЕ

Натискът върху правителството да им осигури безопасна, защитавана джамия се увеличава с всяка секунда, докато неонацистката "Златна зора" продължава да набира популярност. Членовете на движението са обвинявани, че пребиват зверски имигранти и разрушават вандалски част от подземните молитвени стаи.

Вторият в партията – Илияс Панагьотарос, твърди, че по границата между Гърция и Турция трябва да бъдат поставени мини.

"Ако имигрантите умрат, опитвайки да прескочат в нашата страна, това си е техен проблем", твърди той.

Но призивите за молитвен храм сега може и да получат отговор. Изоставени военни казарми край центъра на столицата бяха избрани за място на първата джамия в града.

Зад масивните порти се намират стари сгради, счупени стъкла и чакъл. Рушащата се постройка ще трябва да бъде съборена, а на нейно място – построена джамия с капацитет до 500 души.

Ако бъде вдигната, мюсюлманите, отправящи се към храма, ще забелязват малката църква в съседство. Двете религии най-после ще съжителстват рамо до рамо.

Правителството настоява, че проектът ще получи зелена светлина. Но подобни планове бяха обещавани и в миналото. Идеята обаче може да бъде възпрепятствана от финансовата криза. Правителството едва си позволява учебници за учениците и здравеопазване за най-възрастните и може да счете за непосилно да отпусне един млн. евро за джамията, допълва авторът на статията.

"В миналото сред определени части от гръцкото общество съществуваше страх от това да се строи джамия. Но ние трябва да превъзмогнем това", подчертава Стратос Симопулос – генерален секретар на министерството на благоустройството и развитието.

"Финансовата криза е проблем. Правителството днес има други приоритети. Но джамията трябва да бъде построена. Можем да се окажем в позиция да започнем процеса в идните месеци". "Разбира се (че съм отдаден на идеята). Но това не е мой ангажимент, това е ангажимент на гръцката държава", твърди чиновникът.

Въпреки това определени слоеве от обществото продължават да се противопоставят на плана.

"ИСЛЯМСКА ТИРАНИЯ"

Гръцката църква в общи линии прие идеята за джамията. Но част от високопоставените църковни служители остават противници. По време на служба, изпълнила храма "Св. Николай" в Пирея до краен предел, силата на религиозната преданост е повече от видна.

Хората целуват иконите и се кръстят неколкократно. Православното християнство лежи в основата на гръцката идентичност и според епископ Серафим, нацията трябва да запази своя характер.

"Гърция е изстрадала пет века тирания под османското иго. Построяването на джамия ще обиди мъчениците, които ни освободиха", категоричен е той.

Гърция "не мрази никого", но вярва, че повечето мюсюлмани са дошли тук нелегално, за да "ислямизират Европа", допълва свещеникът.

ДВУЛИЧИЕ

Мненията по улиците на Атина са разнопосочни.

"Мюсюлманите трябва да имат свой храм", предполага Кали Патуния, банкерка.

"Гръцките имигранти в чужбина са построявали свои църкви и са имали правото да изповядват своята религия. Следователно това е лицемерно", допълва тя.

Студентът Мариос обаче не е съгласен: "Не бива да имаме джамия тук. Това е християнска държава. Ако искат джамия, да се връщат в родините си и ще имат такава".

Религията е основа на националната идентичност, а църквата и държавата са тясно свързани. Въпросът за джамията се превърна в символ на това в каква държава иска да се превърне Гърция в бъдеще.

Въпреки това за гърците въпросът по-скоро е дали да протегнат широко ръка към исляма и дали искат да останат отделени от остатъка от Европа и занапред, завършва Би Би Си.