Русия сложи забрана за внос на продукцията на 5 родни предприятия

Животът

28-12-2012, 17:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Те не отговарят на високите стандарти, посочи Мирослав Найденов

Руската федерална ветеринарна служба е отнела разрешителните за експорт към Русия на пет български месо- и млекопреработвателни предприятия, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той посочи, че при посещението му в Русия с неговия руски колега са се договорили за съвместни проверки и тъй като тези пет предприятия не отговарят на изискванията, техните разрешения за експорт към Русия са отнети.

Заради това министър Найденов е поискал доклад от директора на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов за това защо тези преработвателни предприятия не са отговаряли на условията.

"Когато получа доклада, ще коментирам допълнително, не е нещо драматично, те губят бизнес територии за това, че не отговарят на определени стандарти, а дали стандартите им са добри, за да отговарят на нашия пазар, това ще се каже след проверката", посочи Найденов.

По думите му проверката е правена от руските ветеринарни власти, които имат определени изисквания, като в повечето случаи тези изисквания са по-високи от изискванията на ЕС. Имената на предприятията ще бъдат обявени по-късно.