Пригответе стотачка за новогодишната трапеза

Животът

28-12-2012, 21:12

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Домакините се готвят за 4 дни "пълен пансион"

Покупките за новогодишната трапеза ще излязат поне сто лева, ако средностатистическо българско семейство реши да празнува само вкъщи в „лайт” вариант, без да прекалява. След четирите почивни дни по Коледа на домакините им се отваря още доста работа за следващия дълъг празничен маратон, пише monitor.bg. Най-много средства естествено трябва да се заделят за вечерята на 31 декември, когато по традиция българите слагат на масата повече мръвки, вино и мезета. За два килограма свински пържоли трябва да се заделят 20 лева, освен това повечето хора ще приготвят и печено пиле или пуйка. При избора на млада кокошка цената е около 7 лева за птица с тегло около 1,5-1,8 кг. За мисирка обаче трябва да се отделят още 30 лева

Ракийката, с която започва вечерята, задължително върви със салати. От соцвремена се е запазил табиетът новогодишната вечеря да се „отваря” с руска салата, която излиза около 7 лева за килограм, ако е купена от специализиран щанд, още толкова пари отиват за салатата „Снежанка”. Изобилието от оранжерийни домати и краставици на пазара позволява всеки, който иска да си направи и шопска салата, за нея ще отидат още пет лева, ако включва по половин кило от доматите и зеленчуците, лук, прясна зелена чушка и бучка истинско сирене. Зелените салати, които вървят средно по левче, също може да изкушат любителите на предястията.

Към основните месни блюда задължително трябва да се добавят гарнитури, които много често са приготвени от картофи или ориз. Към тях често се добавят задушени броколи и карфиол, царевица или грах. За тези добавки трябва да заделим най-малко десетачка, но тя ще стигне при по-скромен избор.

На масата е задължително да има и плодове, те отдавна не са дефицитна стока, покупката на по килограм портокали, мандарини, банани и ябълки ще излезе поне седем лева, ако се пазарува в големите хипермаркети, освен това повечето българи ще сложат на масата си и печени ядки. Ако не са събрали орехите от собствената си градина, хората ще дадат по 5 лева за 250 г орехи, още толкова излизат бадемите и лешниците, ако са купени от пазара.

Вечерята най-вероятно ще завърши с баклава или торта, а много често и с двете.

Торта с новогодишна украса все още може да се поръча в сайт за колективно пазаруване. За размера, от който излизат десет парчета, се плащат само 10,80 лева. Любителите на японско суши или индийска храна също може да направят изгодни поръчки в последния момент. Този избор обаче ще натовари общата сметка с още 30 лева.

Алкохолът на масата по традиция е български, ракията често е от село, а изборът на качествени български вина на достъпни цени е огромен. За бутилка нашенско газирано вино са достатъчни и два лева, повечето супермаркети правят в момента атрактивни промоции. Вносното шампанско обаче е доста скъпо, цената му достига до 200 лева за шише. Още двадесет лева ще отидат за безалкохолно и мезета, които ще направят празника истински.

Заради четирите почивни дни разходите около Нова година ще скочат повече от обичайното, а в следващите дни до края на януари ще има още няколко именни дни, които у нас се отбелязват от милиони българи.