Сребърни монети и паднали самолети - Пловдив през 2012

Мисия Пловдив

29-12-2012, 11:06

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Янко Георгиев

Всичко от Автора

Вижте какво се случи в града на Тепетата през изминалата година

За Пловдив 2012-а беше изключително динамична година. Една от емблемите на новото ръководство на града бяха уличните ремонти. Обновен беше асфалта на голяма част от централните булеварди. Затварянето на основни пътни артерии обаче предизвика истински хаос в транспорта. Шофьорите, които често висяха в задръствания, посочиха, че е лудост да се блокират толкова шосета едновременно. След полагането на новите настилки и отпушване на движението последваха още критики, този път за качеството на работата. Експерти изтъкнаха, че не е редно ремонтите да се правят през есента, други настояваха средствата да се пренасочат към кварталните улици, пълни с кратери. Кметът Иван Тотев обаче призна, че макар Пловдив да е получил парите от депонирането на софийския боклук, градът няма ресурса да обнови малките улици и вероятно скоро няма да ги видим изгладени.

С пълна сила продължи и обновлението на Главната улица. Поставянето на паважната настилка вече стига до подлеза на аптека Марица. Обновените разкопки на Римския стадион бяха открити в края на април лично от премиера Бойко Борисов. Тогава стана ясно, че Пловдив ще подслони част от администрацията на Министерството на икономиката и по-точно – чиновниците, които въртят туризма. Тези 2 новини бяха съпроводени от действията на местните управници. Първо – мястото, което пловдивчани от години знаят като Джумаята, бе официално преименувано на площад Римски стадион. Второ – за служителите от столицата беше отделена сграда, която гледа към същата археологическа забележителност. След ремонт и известно недоволство на местни политици, експертите по туризъм се настаниха в офисите на Железарска 1. За вечерния им отдих пък бяха осигурени общински жилища. Последва и акция по налагане на естетичните норми по Главната улица - първата мишена бяха чадърите и климатиците, след това дойде ред и на рекламните табели.

За да се разкрият нови детайли около историята на нашия древен град бяха започнати и разкопки край Одеона и до Централна поща. Там археолозите намериха редица находки, които съвсем скоро ще бъдат изложени за радост на пловдивчани и гости на града. Сред тях има 40 сребърни монети, една златна пара, фрагмент от бронзова глава на императорска статуя и много други. В еуфорията на новите археологически открития обаче не бяха пренебрегнати и познатите места. Сериозно внимание получи Античният театър. Първо градската управа реши да го закрие със специални пана, така че никой турист да не може да го види гратис през оградата. Акцията щеше да разгони и десетките зяпачи по време на концертите там. Идеята предизвика бурна полемика и в крайна сметка не бе реализирана. Монтирано беше обаче атрактивно нощно осветление, както и система за видеонаблюдение.

След години на отлагане и скандали, Пловдив изглежда най-накрая е на път да се сдобие с нови спирки. Фирмата, с която общината има договор, бе продадена. Новите й собственици обаче се оказаха сговорчиви и с тях бе подписано допълнение към контракта. По план монтирането на навесите ще започне в края на януари идната година. Новите спирки ще са оборудвани с удобни седалки, карта на града и магазинчета за закуски и напитки. Има обаче още много какво да се желае по отношение на транспорта.

Заради неуредиците във фирма Градски транспорт по улиците редовно вървят по-малко автобуси от необходимото. В някои дни през годината не работеха цели линии. В същото време предприятието се тресе от вътрешно недоволство. Служителите взимат мизерни заплати или само части от тях след месеци чакане. Ако се обърнат към синдикатите, са демонстративно наказвани или директно съкращавани. Въпреки стачките на служители, акциите на синдикатите и желанието на градските власти обаче засега договорът с фирмата на Ангел Батаклиев няма да бъде разтрогнат. Останалите превозвачи в града пък не остават по-назад и редовно се карат за линии, за издаването на карти и пр. Държат се като малки деца, посочи неотдавна кметът Иван Тотев.

Като допълнение на транспортната драма в града имаше и няколко тежки инцидента с кабели на тролейбусната мрежа. При един от тях дори загина жена. Другите за щастие минаха без жертви. Тази черна серия ознаменува края на тролейбусния транспорт под Тепетата. В същото време войната по пътищата в града и околността продължава. Статистиката отново е мрачна. По ирония на съдбата в сериозен инцидент бе замесена и кметицата на район Южен – Павлинка Кацарова. Тя бе обвинена, че е блъснала 2 деца на тротоара със служебния си автомобил, след което избягала. Това й струва ръководния пост. Само няколко месеца по-късно обаче Кацарова бе назначена за секретар в администрацията на район Южен. Инциденти не липсваха и във въздуха. В края на април изтребител МиГ-29 се разби край село Голям Чардак. Слава Богу инцидентът мина без жертви. В началото на юни пък ракета срещу градушка падна върху магазин Метро. Отново късмет – пострадали нямаше.

През 2012-а се подобри технологичният имидж на града. Въведени бяха няколко електронни услуги, които улесниха живота на пловдивчани. Първо бе качено електронното разписание на градския транспорт, с което всеки може да провери кога ще дойде следващият автобус. После бе въведна система за SMS паркиране в центъра. Виртуалните услуги стигнаха и до детските градини. С новия интернет портал вече се кандидатства бързо, лесно, без ходатайства и пари под масата. Това идва тъкмо навреме с оглед на амбициите на градските управници догодина да решат изцяло проблема с недостига на места в детските заведения. Черешката на тортата  бе откритото в квартал Прослав игрище, което е оборудвано със SMS система за осветление.

Игрите на политическата арена също бяха доста динамични. Сред най-запомнящите се моменти бяха билборд акциите на партия ВМРО-НИЕ, която в последствие се раздели с първата част от името си. Мишена на войводите бяха хомосексуалните, които публично бяха обявени за вредни за обществото. После от НИЕ окачиха пана срещу радикалния ислям. Това веднага бе посрещнато на нож от мюсюлманската общност и ДПС. Хората на Доган не одобриха и преименуването на улица Мадара на Ереван. Промяната, прокарана от ДСБ съветника Спас Гърневски, провокира идеята за кръщаване и на улица Турция. Политическите страсти нажежи и червеният кмет на Съединение, който първо обяви, че ще премине в ГЕРБ, после – че остава в БСП, а накрая се скри от медиите. Без особени премеждия премина референдумът в село Ягодово, което отказа да се присъедини към Пловдив.

Не липсваха и скандали със зелен привкус през годината. Първо разположените из града палми разбуниха обществените и политически духове. От опозицията погнаха управляващите с въпроси колко ще струва поддръжката на екзотичните растения, които не подхождат на нашия климат. После пък строежът на Бунарджика вдигна еколозите на крак. Те организираха цяла поредица протести, призоваваха за национализация на строежа и дори изпратиха сигнал до Европейската комисия. Институциите обаче бяха категорични, че всичко по проекта е в нормата и той ще бъде реализиран. Зелените демонстранти не останаха доволни от дадените обяснения и продължават акциите си. По всичко личи, че и догодина ще се бунтуват като основна мишена ще са проектите за лифт на Бунарджика, за втори гребен канал и реконструкцията на Цар Симеоновата градина.

2012-а беше добра за пловдивската Митрополия. Най-големият пловдивски квартал – Тракия най-сетне се сдоби със своя църква. Миряните под Тепетата имаха възможност да се докоснат и до редица светини, които минаха през града. Най-запомнящият се момент бе визитата на руския патриарх Кирил. Явно дядо Николай е научил нещо от него, защото сега има желание да се качи на престола на Българската православна църква. Дали това ще се случи предстои да видим.

Сред мохамеданите в Пловдив пък имаше серия скандали. Рамазан байрам в Джумая джамия започна с масово сбиване. След това пловдивските имами скочиха на протест срещу районния мюфтия, който бе обвинен в присвояване. В съседен Пазарджик пък тръгна дело за радикален ислям и всяко съдебно заседание става повод за протести на националисти и мюсюлмани. Кой крив, кой прав – все още не е ясно. Пловдив беше свързан и с атентата в Бургас. След като бяха публикувани снимки на помагача на камикадзето, ромският лидер Ашим Асан заяви, че го познава.

През лятото един пловдивчанин за кратко се превърна в герой на България. Това е 33-годишният Георги Енев, който получи прякора Жоро Милионера. Той задигна 1,5 милиона лева от инкасо автомобил на охранителната фирма G4S, в която работи. След като изпратил гарда на колата за баничка, натоварил чувалите с пари в своя Опел Кадет и духнал. Ежедневно се появяваха версии за местонахождението му, мнозина му завидяха. И точно когато всички решиха, че охранителят се е измъкнал, Енев  се предаде доброволно на прокуратурата. Той обаче не върна парите. Вече половин година лежи в ареста, но полицаите и прокурорите още не са измъкнали и дума от него.

От полицията дойде и друга интригуваща новина – кметът на Куклен Димитър Сотиров бе арестуван за престъпления по служба. Белезниците щракнаха също за заместника му Иван Апостолов и още няколко чиновнички от кметството. Експертизите по делото продължават, то все още не е влязло в съда. Кметът и заместникът му излязоха срещу гаранции от 10 000 и 5000 лева, а общината все още е с временно ръководство. През август пък беше разкритата схема, по която цитрусовия бос Сотир Янков е източил над 5 милиона лева от ДДС. В момента той е подсъдим.

Изпращаме годината и с ремонтирани Дом на културата и Четвъртък пазара. С редица обновени градинки, тротоари, улични лампи, нашарени с графити подлези, десетки вдигнати незаконни гаражи и един премахнат от 7-ия етаж на блок в Тракия фургон.

Дано идната година да бъде още по-добра за пловдивчани. Ако се съди обаче по скока на местните данъци и такси, мнозина вероятно биха предпочели да си останат в 2012 г.