Съботни наброски

Без цензура

29-12-2012, 12:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Новините от празничната седмица от по-различен ъгъл

Като за последно тази година и ние ще вмъкнем нашите съботни наброски така леко между празниците и многото наздравици. Вероятно тези, които са поработили през изминалите 2 дни, ще могат да прочетат долните редове по инерция. Нещо, което вероятно трудно ще се отдаде на останалите, отдадени на празничните наздравици.

И въпреки че Коледа вече мина, екипът на Sofiautre.bg успя някак си да се навре под светещите елхички на най-важните мъже в държавата и да провери какво е оставил там добрия старец Дядо Коледа.

Разбира се най-важната елха в България – тази на премиера Бойко Борисов, бе първата посетена от шейната на белобрадия старец с големия корем. Според слуховете Дядо Коледа лично е благодарил на премиера за новите пътища и магистрали, по които неговите елени са летели като патрулна кола на НСО по селски път. В знак на благодарност за оказаното съдействие Дядо Коледа е дарил премиера с нова ножица за рязане на ленти, понеже старата вече се била изхабила от толкова работа през отминаващата 2012 година. Най-големият дар за премиера обаче било специално магическо кресло, на което той ще може да подремва по време на разни скучни и сухарски церемонии през следващата година.

Президентът Росен Плевнелиев пък намери под елхата си специална карта на Чехия и Словакия взети заедно и послание от добрия старец: "Росене, ако и догодина пратиш писмото си до мен на Южния полюс, вместо на Северния, подарък няма да видиш!".

Финансовият министър Симеон Дянков пък получи за подарък еднопосочен билет до САЩ. В последствие се оказа обаче, че това не било подарък от Дядо Коледа, а от дядо Кольо от село Партизанин, Чирпанско.

Разбира се подаръците не бяха единствено за управляващите. Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) получи от добрия старец нова пушка, която обаче не стреля по едър дивеч, а по политическите опоненти в червената партия. За разлика от него обаче Дядо Коледа не донесе нищо на Сергей Станишев. Истинската причина обаче не се крие в непослушанието на червения лидер, а във факта, че той очаквал подаръци от конкурента на белобрадия старец - съветския Дядо Мраз. Слуховете говорят, че руския дядка обещал на Станишев макет на бъдещата централа АЕЦ "Белене", но дали това наистина е така, остава да разберем след Нова година.

По своя път Дядо Коледа дари на съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов пъзел, който трябва да подреди, за да събере пак съратници за коалиция за предстоящите избори. Яне Янев пък получил годишен абонамент за популярна вериги аптеки, с който ще може да пазарува наволя болкоуспокояващи, в случай че го заболи главата след вота през лятото на 2013 година.

Без подарък обаче остана бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който щял да получи подарък от Дядо Коледа "когато му дойде времето".

За финал оставяме и подаръците за някои от дамите в родната политика. Първата изненадана се оказа точещата се за новия парламент Меглена Кунева, известна в някои среди и като "Мадам йес", която открила под елхата си книга със заглавие "100 начина да кажеш "Не".

Коледният подарък на кмета на София Йорданка Фандъкова пък не бил поставен под празничното дръвче, а пред входната врата на кметицата. Рано сутринта на Коледа там имало глутница кучета и поставена табелка, която гласяла: "Данче, осинови си ги всичките".

На връщане към Северния полюс белобрадият старец отскочил набързо и до съседна Македония, която както е известно празнува Коледа на 7 януари. Въпреки това Дядо Коледа оставил за празниците настолно четиво за македонския премиер Никола Груевски  - истинската история на Македония, носеща странното име "История на България за 11 клас".

И преди да направим крачка към Новата година, трябва да отбележим, че тя със сигурност ще е по-добра и богата на "нови българи". Официално през 2013 година ще чакаме българин да стане прочутият френски актьор Жерар Депардийо.

Както стана ясно по-рано през седмицата Българският Център за демографска политика отправи покана до знаменития французин да вземе родно гражданство, а в замяна ще получи "евтин алкохол, бетонни крайбрежни курорти и опитни проститутки".

От екипа на Sofiautre.bg приветстваме тази идея и дори може да предложим още видни чужденци, на които може да предложим да се наричат гордо българи. Първата такава звезда разбира се трябва да бъде Лейди Гага, която след получаването на родно гражданство ще получи и привилегията да се нарича сестра на Азис. Друга музикална звезда – Джъстин Бийбър, също може да намаже много, ако стане българин. Първото сигурно нещо при него ще бъде обща негова песен с Криско и Миро от Каризма, за която е сигурно, че трудно ще се издържа.

Напълно заслужено български паспорт трябва да вземе и Ким Кардашиян, за която е предвидено да замести в националния отбор по футбол трайно омъжената Николета Лозанова - Божинова. В случай, че вземем и се класиране за световното, да не остане някой неогрян.

Със сигурност предложение да стане българин обаче няма да получи Чък Норис, който дразни с напразните опити да засенчи аурата на родния премиер Борисов.

И така, братя българи. Тук май е времето да спрем с прогнозите за бъдещето и да засядаме отново на масата, където сме най-силни. Нека си пожелаем здрава, успешна и щастлива Нова 2013 година. Наздраве!