400 хиляди българи тръгват на път за Нова година

Най-доброто от печата

29-12-2012, 08:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Българите предпочитат почивка до 400 евро

400 хиляди българи тръгват на път, за да посрещнат Новата година - предимно в страната и съседните държави и по-малко до екзотични, топли дестинации. Въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрито като цяло не е повлияло на решението ни къде да празнуваме.

Новата година българите ще посрещнем у дома, където ще похарчим не повече от стотина лева в семейството. Ще пътуваме колкото сме пътували и миналата година, най-вече при близки и роднини. Празничният пакет в хотел би ни излязъл около 150 лева на човек.

Въпреки че не липсват скъпи екскурзии, българите предпочитаме почивка до 400 евро.

„Хората наистина отделят за пътешествие по-малко време. Ако преди са имали възможност да отделят поне по една седмица, за да им предложим по-гъвкава, по-интересна, по-различна програма, в момента се ограничават до почивните дни", коментира Благовеста Чифлигарова, мениджър продажби на туроператор, пред БТВ.

У нас също се очакват чуждестранни туристи - точно толкова, колкото се очаква да напуснат границите на България.

„Феноменът на туризма е именно това, че независимо от кризата, за разлика от много други индустрии, ние не усещаме никакъв спад нито по отношение на ползване на хотелските и ресторантските услуги, които са поскъпнали с 11% и в същото време виждаме, че хората през празниците развързват кесиите", добавя и Румен Драганов, Институт за изследвания и анализи в туризма.