Дарове с отстъпка

Най-доброто от печата

29-12-2012, 08:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Избраниците отнасят вкъщи преоценени часовници и сервизи

Скъпи часовници, уникални сервизи, луксозни издания и албуми ще си приберат депутатите в края на мандата. Вещите са дарове, получени при служебни воаяжи в чужбина. Те обаче са на съхранение в Народното събрание, тъй като са на стойност над 1/5 от заплатата на избраниците. По правилник такива армагани остават за парламента.
Специална комисия ще преоцени подаръците в началото на 2013 г. Парламентът пусна обществена поръчка за "извършване на обезценка на дълготрайни материални активи и на такива с художествена и историческа стойност". Експертите ще кажат кой дар е загубил с времето от цената си и вече може да бъде прибран от законодателя, който го е получил. Специалистите ще получат 7000 лв. без ДДС за експертизата.

 

Даровете, за които най-много потриват ръце депутатите, обаче остават в парламента. Това са картини, икони, ръчно изработени предмети на изкуството. Тяхната стойност не пада с времето, а напротив - вдига се, каза експертът оценител д-р Екатерина Захариева. Според нея часовници, порцеланови или кристални сервизи, както и куп тузарски вещи поевтиняват през годините. Въпреки лукса им цената им пада заради новите колекции, които излизат на пазара. Правим заключенията си след подробни анализи, допълни Захариева.
Освен подаръците на депутатите, оценителите ще прегледат компютърната техника, машините и др. Всички вещи ще са надлежно описани, а експертите ще са задължени да пазят тайна, става ясно още от офертата на парламента.