Марио Монти отново поглежда към премиерския пост

Свят

29-12-2012, 08:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Монти ще оглави коалиция

Марио Монти ще оглави коалиция от центристки партии на предстоящите през февруари избори, заяви той на импровизирана пресконференция след четиричасови консултации с представители на различни политически сили.

"Съгласих се да поема отговорността да оглавя коалицията и ще направя всичко за нейния успех", каза Монти. Преди седмица той напусна премиерския пост след 13 месеца управление начело на кабинет от технократи, чиято мисия беше извеждане на Италия от тежката финансова криза. Технически Монти, който е пожизнен сенатор, не може да се кандидатира за премиерския пост, но може да го заеме, ако коалиция, която подкрепя, спечели изборите в края на февруари. На него се гледа като на спасение след белязаното от скандали управление на предишния кабинет на Силвио Берлускони.

Планът "Монти" предвижда орязване на обществените фондове за политическите партии и парламентарни групи, както и даване на повече простор за изява на жените и обръщане на повече внимание на екологичните проблеми.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен