Зума: Изпращаме много емоционална и трудна година

Спорт

29-12-2012, 10:58

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ето какви са впечатленията на легендата на Локо (Пд) от изминаващата 2012 г.

Легендата на Локо (Пд) Христо Бонев-Зума обобщи впечатленията си от изминалата година в интервю за "Меридиан мач". Той разкри каква е била 2012 за Локо, коментира наградата Футболист на годината и говори за съперничството с Ботев.

Г-н Бонев, футболист №1 на 2012 година стана Георги Миланов. Заслужи ли си наградата?

- Радвам се много за това момче. Щом журналистите са определили него за най-добър, значи е заслужено.

Преди години, когато вие спечелихте същата награда, бяхте първият играч от провинцията с нея, както и един от най-младите. Откривате ли някакви прилики между себе си и Георги Миланов?

- Не смятам, че трябва да се правят такива аналогии. Това са различни случаи, ситуации, епохи. Но познавам добре Георги Миланов. Още когато Ицо Стоичков стана треньор на Литекс, ме запозна с него и ми каза, че ще стане голям футболист. Тогава Гошко имаше още мъх вместо брада по лицето, но беше много възпитано и скромно момче, което ме впечатли страшно много. Вижда се, че има страхотен прогрес и заслужено спечели наградата.

Няма ли опасност, когато толкова млад играч получи признание, да се главозамае и кариерата му да тръгне надолу?

- Не смятам, че това ще се случи точно с Георги Миланов. Просто защото познавам отлично Както Христо Стоичков, така и Гриша Ганчев. И двамата са изключителни хора, а г-н Ганчев е един от тези, които са дали най-много за футбола в последните години. Съмнявам се Гошко да кривне, но ако го направи, те двамата веднага ще го върнат в правия път.

Да се върнем на Локо (Пд). Каква е вашата равносметка за отиващата си година?

- Изпращаме много емоционална и трудна година. Имахме много силни моменти, като стигнахме финал за Купата на България. За съжаление на всички - шефове, ръководители и фенове, го загубихме и това донесе голям негативизъм. Развали се цялостната обстановка около отбора, което в един момент накара тогавашният собственик Коко Динев да напусне. Искам да благодаря  на  премиера Бойко Борисов, че бързо намери начин да запълни тази празнина, като доведе Веселин Марешки. После се получиха някои слаби резултати. Един от най-лошите бе мачът ни с Ботев (Враца). Всичко това доведе до смяната на Емил Велев. Дойде Стефан Генов, който изуми всички. Локомотив успя да спечели 5 победи в последните мачове, нещо, за което само си мечтаехме. Стефчо успя да обедини момчетата, да превърне Локомотив отново в семейство. Държи се на дисциплината и това явно дава резултат.

Заговори се, не Веселин Марешки може да остане в Локомотив само до изборите. Притеснявате ли се от такъв развой, който ще вкара нова криза на „Лаута"?

- Какви са намеренията на Веселин Марешки, знае само той самият. Не вярвам обаче да се случи така. Първо, г-н Марешки смята да инвестира и да доведе 2-3 класни попълнения през зимата. Това е свидетелство за намеренията му. Отделно от това Локомотив е институция и не вярвам някой да посмее да се подиграе по такъв начин с нея.

Накъде ще се ориентира Локо през трансферния прозорец?

- Към България. Смятам, че тук има достатъчно добри играчи. Искаме да дойдат 2-3 попълнения, които да вдигнат класата на отбора.

Не е тайна, че вие сте много близък с Георги Иванов. Какво попречи Гонзо да се завърне на „Лаута"?

- Не знам. Това си остава в преговорите между Гонзо и Веселин Марешки. Получило се е някакво неразбирателство. Съжалявам, че не успяхме да работим заедно, защото аз го имам за свое момче.

Ще успее ли той в Черно море?

- Стискам му силно палци и вярвам, че ще постигне успех и с него Черно море го чакат много по-светли времена. По времето, когато Георги бе пред завръщане в Локомотив, говорих надълго и нашироко с него. Той се е променил и като мислене, и като манталитет. Вече не разсъждава като футболист, а като треньор. Има характер, има всичко, за да постигне успехи.

Друг, дори още по-голям любимец на „черно-бялата" агитка, Мартин Камбуров, също се размина с Локомотив. Защо не успяхте да го върнете?

- Аз сигурно най-много исках Мартин да се завърне на „Лаута". Когато си идваше в България, отидох до София, посрещнах го, говорихме и той ми каза, че много иска да си дойде у дома. Но после не се разбра с г-н Марешки.

Остава ли горчивина у вас, още повече че отива в отбор, който феновете ненавиждат -ЦСКА?

- Боли ме много, първо, защото мястото на Мартин е на „Лаута". Освен от сантиментална гледна точка той щеше да подобри много класата на отбора. Сигурен съм, че на стадиона щяха да идват по 3000 фенове повече само заради него. Но му пожелавам успех и сега в ЦСКА.

В най-високото ниво на българския футбол вече е и другият пловдивски отбор - Ботев. Омраза към вечния съперник или радост за пловдивския футбол преобладава у вас?

- Радвам се, че Ботев е в „А" група. Там имат човек с възможности и желание да помага на футбола. Имат финанси, взеха силни играчи, вървят нагоре. Видяхте колко хубаво бе, че има пловдивско дерби. Моите уважения към Левски и ЦСКА, но такъв мач в друг град няма как да се получи. Яд ме е само, че при 2:2 Рангел Абушев пропусна да вкара трети гол и да ни даде победата.

Става ли още по-интересно с идването на Станимир Стоилов на Колежа?

- Той е доказано име, един от най-добрите треньори в българския футбол. Добре е, че се завръща.

Къде ще завърши Локомотив в края на сезона?

- Надявам се, ако направим добра селекция и се стабилизираме още, да влезем в челната шестица, а защо не и още по-нагоре.

Какво си пожелавате в личен план, а и за отбора през новата 2013-а?

- В личен план, за мен и моето семейство, си пожелавам само здраве. Всичко останало се постига. За Локомотив - иска ми се да се върнем на челните места, където ни е мястото. Искам да радваме привържениците ни с хубав футбол и съм уверен, че това ще се случи.