За догодина - по-хубави пътища, обеща Фандъкова

Мисия София

29-12-2012, 14:25

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Кметът на София посочи трите основни проблема, върху които ще се работи през 2013

Приоритетни за 2013 г. за Столична община са инвестициите в инфраструктура. Други приоритети са подобряването на градския транспорт, изграждането нови детски градини и продължаване на работата по завода за преработка на отпадъци. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Факторът Кошлуков” на ТВ7.

За облекчаване на трафика в столицата Столична община ще работи в три основни направления, допълни тя. На първо място кметът Фандъкова посочи подобряването на обслужването в градския транспорт, като това ще стане чрез обновяване на парка и продължаване на работата по изграждането на метрото. Предвижда се закупуване на 120 нови автобуси и 20 трамвайни мотриси със средства по оперативни програми. Втората мярка е изграждането на алтернативни трасета и обходни маршрути, а третата е въвеждането на интелигентна система за управление на трафика. По думите й, през следващата година ще бъде открит и Околовръстният път край гара "Яна". Приоритетни проекти ще бъдат и Западната дъга и Северната скоростна тангента.

Около 80 милиона евро безвъзмездна помощ от Европейския съюз ще бъдат отпуснати за започване на работа по втория етап от изграждането на системата за третиране на отпадъците на столицата. Депото и пречиствателната станция вече са изградени и почти приключва работата по рециклиращите инсталации. Вторият етап предвижда и изграждане на инсталацията за механично и биологично третиране на отпадъците.