Хиляди скандираха срещу Никола Груевски в Скопие

Свят

29-12-2012, 17:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В протеста участваха граждани от всички краища на съседна Република Македония

В центъра на македонската столица се състоя масов протестен митинг на обединената опозиция срещу нарушаването на парламентарната демокрация от страна на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски.

В протеста участваха граждани от всички краища на съседна Република Македония. Според организаторите в него са участвали над 7000 души. Множеството скандираше срещу правителството. Опозиционният митинг се състои пред централата на ВМРО-ДПМНЕ.

В началото говори бившият председател на парламента Стоян Андов, който подкрепи действията на опозицията. Груевски сравнява Цървенковски с либийския диктатор Кадафи, но искам да му припомня, че сравнението е несполучливо - Кадафи никога не е бил в опозиция, каза Андов и осъди изгонването на депутатите от опозицията от Народното събрание.

Лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Бранко Цървенковски съобщи, че от следващата сряда опозицията ще организира всекидневни улични протести. "Груевски ни постави пред следното предизвикателство - или да мълчим и търпим или да се вдигнем и да защитим демокрацията и свободата. Трето положение няма, каза Цървенковски. Според него при подобно управление техният дом ще бъде улицата. Това е началото на края на диктатурата на Никола Груевски, подчерта лидерът на СДСМ.

На митинга пред централата на ВМРО-ДПМНЕ говори и лидерът на Либерално-демократическата партия Андрей Жерновски. Той се обърна към министъра на вътрешните работи Гордана Янкуловска с думите: Гордана, няма да има край, докато не стигнем до край.

След сряда всяка вечер между 18 и 19 часа на основните кръстовища в страната ще има "открит парламент", където всеки граждани ще може да разказва за проблемите си, каза още Цървенковски и призова за спиране на строителството на паметници.

От понеделник насам в страната се провеждат блокади на централните кръстовища в страната всяка вечер. Протестите започнаха след насилственото изгонване на депутатите от опозицията и на журналистите от парламента в понеделник.

При сблъсъците в и пред парламента бяха ранени 17 души, трима от тях пострадаха сериозно. Опозицията се противопоставяше на приемането на бюджета за 2013 година. След като депутатите и журналистите бяха изгонени от пленарната зала народните представители от мнозинството приеха бюджета за половин час без никакви дебати.