Бургас с проекти за близо 300 млн. лв., кандидатства за още 170

Мисия Бургас

30-12-2012, 06:30

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Най-много досега са спечелени по програмите "Регионално развитие" и "Околна среда"

2.94 млн. лв. е общата стойност на всички европроекти, които община Бургас изпълнява. По международни проекти пък сумата е 1,85 млн. лв., обобщиха от местната администрация.

Най-много досега Бургас е спечелил по двете най-добре заредени със средства оперативни програми "Регионално развитие" и "Околна среда".

По първата тази година течеше работа по четири проекта, одобрени за финансиране през 2011-а, бяха подписани и три нови, като общата стойност достигна 1,48 млн. лева.

По програма "Околна среда" пък са подписани договори за финансиране на още три инфраструктурни проекта и продължи изпълнението на други три, одобрени през 2011 г., общо за 1,45 млн. лева.

В процес на оценка са три предложения на местната администрация на обща стойност 54 млн. лева, насочени към изграждане и подобряване на водоснабдяването и канализацията, реконструкция и модернизация на пристанищната инфраструктура, за повишаване капацитета на общинските служители.

Община Бургас е в процес на подготовка и за четири нови проекта на стойност около 118 000 000 лева, които ще бъдат подадени за финансиране през 2013 г.

С тях ще се подобри градската среда, ще се изградят пешеходни зони, алеи и тротоари. Предвидени са средства за изграждане на велосипедни алеи, закупуване и доставка на нови тролейбуси, осигуряване на модерни и достъпни жилищни условия и интегриране на хора в неравностойно и уязвимо положение, обясниха от местната администрация.