Взривиха 2 автобуса с поклоници в Пакистан

Животът

30-12-2012, 10:33

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Жертвите са десетки. Атакуваните шиити се връщали от съседен Иран

Два автобуса с шиитски поклонници бяха взривени в окръг Мастунг, в югозападната пакистанска провинция Белуджистан. При нападението са убити са най-малко 19 души, а 25 са били ранени, съобщи ДПА. Според висш представител на местните власти броя на жертвите вероятно ще нарастне.

Двата автобуса са напълно унищожени. Според едни източници взривното устройство е било прикрепено към мотоциклет и задействано от разстояние, а според други покушението е извършено от терорист камикадзе, взривил се с кола бомба. Сред ранените са и двама служители на силите за сигурност, част от охраната на автобусите, които пътували с полицейски ескорт.

Атакуваните автобуси се връщали от съседен Иран - където шиитите са мнозинство и където се намират много популярни места за поклонение, посещавани от последователите на този клон на исляма.

През последната година в Пакистан се увеличиха нападенията срещу шиити, смятани за от радикалните сунити за еретици. Много от нападенията стават в югозападната провинция Белуджистан, където се предполага, че се укриват висши командири на афганистанските талибани и където освен това от десетилетия националисти водят борба с властите, предава Дир.бг