Позицията ни за Македония трябва да се промени, призова Жельо Желев

Политика

30-12-2012, 11:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гръцките аргументи против влизането на съседите в ЕС са тъпи и смешни, каза президентът

Не знам, кой стои зад настоящата ни външна политика спрямо Македония и това не е толкова важно, но тя трябва да се коригира. Това заяви президентът д-р Желю Желев по БНР, коментирайки отлагането на преговорите на Македония с ЕС, за което заслуга има и днешната българска дипломация.

Всички балкански страни трябва да станат пълноправни членове на ЕС и НАТО и да не се поставят спирачки, на която и да е кандидатка. Това вреди на регионалното обединяване, категоричен е президентът Желев.

Той смята, че главната вина за забъркалата се каша около името на Македония трябва да се търси в начина по който беше взето това решението по този въпрос още в началото на 90-те години, когато започна разпадането на вече бивша Югославия. Тогава властите в Атина наложиха идеята на Европейския съюз да не се признава тази страна под нейното име, припомни президентът Желев.

Гръцките аргументи са смешни, категоричен е той. Да кажеш "НЕ" на нейното влизане в ЕС, защото тя не иска да си промени името, е просто тъпотия, добавя Желев.

"Не може да се отрича правото на една нация да се самоопределя. Това е негово свещено право", подчерта президентът Желев.

Едновременно с това той отбеляза, че "етническата принадлежност не може да се фалшифицира". "Когато баба ти и дядо ти са били българи, ти не можеш да се определиш като китаец", категоричен е първият демократично избран държавен глава на България.

В началото на януари 1992 България беше първата страна в света, която призна независимостта на четирите отцепили се от югофедерацията държави – Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина и Македония. За тази независима външнополитическа стъпка на младата българска демокрация огромна заслуга имаше именно президентът д-р Желю Желев, припомня БГНЕС. В крайна сметка всички останали страни в ЕС, САЩ и Русия в последствие признаха четирите републики.