Пазарджишките кукери слагат костюмите

Животът

30-12-2012, 17:04

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вече са определени групите, които тръгват малко след полунощ

Броени часове остават до приключване подготовката за кукерския празник в пазарджишкото село Варвара. Това каза за радио Фокус Петя Пенева, секретар в местното читалище. Вече са проведени кукерските събрания. На тях са определени групите, които ще участват, маските и костюмите. Избран е и дервишкият ансамбъл, който включва невеста, младоженец, девер, деверица, циганин, циганка, мечка, мечкар. Всички те се водят от гайдарджия и тъпанджия.

Така избраният ансамбъл още в ранни зори на Нова година започва обличането на костюмите, които са строго определени, местни, автентични. Участниците в този празник са предимно мъже. Те стягат своите костюми и маски, с които ще се представят, но всяка група се старае никой да не види маските на другите.

Още от самото начало маските във Варвара са изобразявали предимно животни. Този ансамбъл под звуците на тъпана и дрънкането на звънците тръгва още след настъпването на Новата година от единия край на селото и стига до другия му край. Кукерите минават през домовете и поздравяват стопаните с настъпването на Новата година, каза още Пенева.