2012: Най-силната вампирска година

Мисия Бургас

01-01-2013, 09:30

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Или как един вампир направи Созопол забележим толкова, колкото го направиха и светите мощи

Супер силна се оказа 2012 година по отношение на археологията в Бургаска област. Изумителни, нечувани, лековити и уникални находки отвориха път на региона ни към световните пазари. Вампирът от Созопол и неговите роднини обаче изместиха всички останали чудеса от челната позиция и белязаха годината със своите митове и легенди от минали времена, както и с въжделения за невероятния туристически рай, в който ще се превърнем като част от пътя на кръвопийците из цяла Европа.  

Официалният старт на летния сезон бе наистина зловещ. Мястото бе край манастира "Свети Николай Чудотворец" до крепостната стена в Созопол, където един скелет с кол в гърдите съживи легендата за вампирите. По-късното откритие и на жена му направо запрати Созопол в челните позиции на световната археологическа карта. Тази находка вкара черноморската община във всички световни медии и застана на челно място в класацията на National Geographic за 2012 г. 

В класацията на топ откритията на 2012 не може да се прескочат още мирото на Николай Чудотворец, което впоследствие се оказа свети мощи, сребърното съкровище открито до Синеморец, лековитият извор и част от крепостна стена край Сарафово, находките от Делутум, разкопките на крепостта Акра край Черноморец.

Според проф. Божидар Димитров, който е категоричен, че не става дума за измама, с откритите светини Созопол става вторият Иерусалим.

След като миналата година учените се натъкнаха на мощите на Свети Йоан Предтеча, този сезон колекцията стана още по-пълна и примамлива. Историята с мощите на Свети Николай Чудотворец стана изключително интересна след като директорът на НИМ каза, че такива е имало само на две места в целия свят, едните унищожени. 

Перла от историята беше разкрита и в "Деултум" край Дебелт.

Лятната археологическа експедиция на Дебелт започна с пропаднал път, заради строеж на 7 юли. Тогава бетоновоз разкри две римски гробници и изумителни накити. По-късно при проучванията историците се натъкнаха на семейно съкровище от V век. Монетите са открити от екипът на доц. Людмил Вагалински при разкопки на източната порта на ранновизантийския град. 200 запазени бронзови пари са били в торба "органик", скрити заради многобройните хунски атаки.

Античната зооморфна лампа – куче  пък се оказа изумителна находка, която успя да учуди специалисти по антична керамика от университетите в Падуа, Мюнхен и Прованс.

Почти паралелно докторантите, извършващи разкопки край гробището в Синеморец, под ръководството на Даниела Агре се натъкнаха на друг уникален дар за историята –

сребърно съкровище от 200 монети с висок номинал от III век преди Христа. Откритията са безценни не само заради стойността им, с която по това време е можело да бъде закупена армия и кораби, а защото те дават ценна информация за тогавашните владетели.

Екипът на заместник-директора на НИМ доц. Иван Христов потопи археолозите още по-надълбоко в историята и водите на Черно море, изкарвайки на показ единствения подводен град край Черноморец при разкопките на нос Акин.

И отново благодарение на морето и на голямата буря в началото на тази година Сарафово също извади перла от историята – раннохристиянска църква от преди 16 века и аязмо, откри екип от археолози начело с доц. д-р Людмил Вагалински от НИМ през месец май.