Републиканците отстъпиха на Обама за "фискалната скала"

Свят

02-01-2013, 07:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Споразумението повишава данъците за доходи над $450 000 годишно

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри оспорвано споразумение за законопроект във вторник вечерта.

Така малко преди полунощ Съединените щати избегнаха автоматичното влизане на строгите икономии в сила и "фискалната скала".

Това е победа за президента Барак Обама, който остана да подпише законопроекта, за да влезе в сила.

В гласуването, което приключи малко след 23:00 /06:00 часа българско време/, доминираната от републиканските противници на Обама долна камара на парламента даде достатъчно гласове, за да приеме законодателното споразумение при същите условия, при които доминираният от демократи Сенат го прие по-малко от 24 часа по-рано.

Споразумението повишава данъците за семействата с доходи над 450 000 долара годишно.

Републиканците от Камарата обмисляха поправка, която да прибави нови 330 млрд. долара съкращения на разходите към сенатския законопроект, но не събраха достатъчно гласове в подкрепа.

Във вторник, след седмици на шумни декларации и задкулисни преговори, Сенатът прие закона с огромно мнозинство /89 гласа срещу 8/. Този компромис беше договорен от вицепрезидента Джо Байдън и лидера на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл. Необходимо беше и Камарата /в която пък доминират републиканците/ да даде на свой ред зелена светлина на текста, което стана тази сутрин /българско време/.

Повишаване на данъците за най-богатите домакинства очевидно е победа за Обама, който направи това "твърда позиция" от която не отстъпваше по време на преговорите.

Назрява обаче още един сблъсък през следващите няколко седмици – това е вдигането на определения със закон таван на дълга на САЩ, официално достигнат в понеделник.