За €200 млн. вдигат нов терминал на летище София

Мисия София

02-01-2013, 08:28

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Събарят стария терминал на летище София

18 ръкава ще отвеждат пътниците към самолетите им

На мястото на сегашния терминал 1 на столичното летище ще бъде построен изцяло нов, чиято стойност по предварителни оценки може да достигне 200 млн. евро. Това съобщи за "Монитор" изпълнителният директор на летище София Веселин Пейков.

Той бе категоричен, че сегашната сграда е изпълнила предназначението си и не отговаря на никакви съвременни изисквания за обслужване на пътници и товари и е време терминалът да бъде издигнат наново. Сегашният паркинг пред сградата ще бъде направен многоетажен.

Естакада пък ще разделя пътникопотока на заминаващи от второ ниво и пристигащи на първо, както е направено в много от най-модерните летища по света.

За комфорта на пътниците са предвидени 18 ръкава, които да отвеждат към самолетите. Там ще могат да паркират и гиганти като "Боинг 747".

В момента летището е започнало разработка на нов генерален план, който да покаже какви са прогнозите за пътникопотока за следващите 15-ина години. На основание на тези прогнози ще бъдат изготвени икономически и технически разчети каква ще е ефективността на новия терминал, за да не се окаже празен след построяването му.

По време на строителните работи нискотарифните превозвачи ще се преместят на терминал 2, като отново ще бъдат извозвани до самолетите с автобуси. Дори след пълното обновяване на първи терминал бюджетните компании отново ще останат на столичния аеропорт, като това го прави особено привлекателен, тъй като се намира на няколко минути от центъра на града.

В повечето западни държави летищата, които обслужват евтините превозвачи, са отдалечени от града поне на час разстояние по земя.