Маргарита Попова отказа да помилва Опиц

Не са намерени основания за това, отчитат от президентството

Официален отказ да бъде помилван иконописеца Йордан Опиц е получен при заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки.

В писмо, подписано от председателя на Комисията по помилването при президента, се посочва, че "молбата за помилване на Йордан Опиц бе разгледана и не са намерени основания за помилване.

Решението на вицепрезидента Маргарита Попова е вследствие на изпратен преди 3 месеца призив от страна на ВМРО до президента Росен Плевнелиев да се намеси по случая на Опиц.

В писмото си заместник-председателят на "войводите" Ангел Джамбазки посочва, че от президентското решение зависи репутацията му на политик и държавник и че в негово лице справедливостта ще намери защитник.

Както е известно на 10 септември Върховният касационен съд осъди на 5 години затвор художника Йоан Опиц. Той ще лежи в затвора за това, че през февруари 2007 година е прострелял смъртоносно Мариан Янчев, който е проникнал във входа на иконописеца с цел да краде. Освен това Опиц беше осъден и да плати 300 000 лева кръвнина.

В дните след присъдата хиляди хора се обявиха в подкрепа на художника и настояха той да бъде помилван. Наред с тези, които го подкрепят обаче, имаше и много такива, които се обявиха "за" присъдата.

Природозащитници твърдят, че Опиц системно е стрелял по котки, а други пък изтъкнаха факта, че иконописецът е притежавал газов пистолет, преработен на боен.