О-о-обичам почивните дни!

Животът

02-01-2013, 16:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Вижте кога и по колко ще почиваме през Новата 2013

Първият работен ден след коледните и новогодишните празници почти винаги е по-особен и в голяма степен - доста неприятен. Мнозина психолози дори го определят като най-стресовия работен ден през цялата година, а експертите дори говорят за следпразнична депресия.

Всички обаче са единни – за да тръгне по-леко и приятно работната година, най-добре е тя да започне с мисъл за следващата почивка и кратък мислен план за предстоящите през годината почивни дни.

А те никак не са малко, макар и ограничени най-вече в два месеца – май и декември.

През първите 4 месеца от годината сме капо отвсякъде – 3 март се пада неделя, а тази година Великден е едва през май, което оставя април без традиционните 4 почивни дни.

За сметка на това през май ни очаква голямата почивка. От 1 до 6 май включително се събират 6 почивни дни, в които ще празнуваме Деня на труда, Великден и Гергьовден. Единственият непразничен ден в периода – 2 май, ще бъде отработен на 11 май (събота). Любители на сметките отсега потриват ръце, как само с 2 дни отпуска на 29 и 30 април (понеделник и вторник) могат да се съберат цели 10 почивни дни!

Десетина дни по-късно - за Деня на славянската писменост, също се събират 3 почивни дни – съответно 24, 25 и 26 май, които са петък, събота и неделя.

През богатия на почивни дни септември обаче тази година печелим само един петък – 6 септември, Денят на Съединението. Така за края на лятото се събират 3 почивни дни – съответно петък, събота и неделя. За съжаление обаче 22 септември, когато ще отбележим 105 години от Независимостта на България, се пада в неделя и почивки около празника няма да има.

И така стигаме до декември, чийто край по традиция е пълен с празници и почивни дни.  Тук ситуацията е малко сложна и разкъсана, но почивни дни не липсват. Обективно погледнато от 21 декември (събота) до 1 януари 2014 г. (сряда) включително има едва 3 работни дни! Лошата новина е, че те са 2 понеделника и един петък, които реално разкъсват почивката.

Почиваме на 21 и 22 декември (събота и неделя) и работим на 23 декември (понеделник). След това почиваме за Коледа на 24, 25 и 26 декември (вторник, сряда и четвъртък), а на 27 декември в петък сме на работа. Следват нови 2 почивни дни – събота и неделя и последния работен ден за 2013 година – 30 декември (понеделник). След това почиваме на 31 декември и 1 януари (вторник и сряда), като последният ден на 2013 година ще се отработи предварително на 14 декември, събота.

Твърде вероятно е обаче един от тези 3 работни дни да бъде обявен за почивен и да се отработи в началото на януари. "Фаворит" за това е 27 декември, петък, но дали изобщо ще бъде взето подобно решение ще разберем вероятно едва през втората половина на годината.

Иначе за любителите на статистиката най-много ще работим през юли и октомври, които имат по 23 работни дни. Най-големи айляци ще сме през декември, когато ще работим едва 18 дни в месеца. С един ден повече ще работим пък през празничния май.

Така че нека се въоръжим с творческо търпение и да си пожелаем успешна работна година. Здраве и пари да има, време за почивка все ще се намери!