Губим "само" €51 млн. по европрограма за селските райони

Политика

02-01-2013, 15:22

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

България губи първа крупна сума от ЕС

Фонд "Земеделие" опроверга информация, че Брюксел ни реже пари

С около 51 милиона евро ще бъде намален бюджетът на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за този програмен период, съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

 

Държавен фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието храните свикаха извънредна пресконференция в опит да опровергаят публикацията в днешния брой на вестник "Сега", че България може да загуби 200 милиона евро от Програмата за развитие на селските райони.

 

От фонда твърдят, че реално страната ни няма да усвои само 51 милиона евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони от предвидените за изплащане през 2012 година.

 

Предвидени за плащане през миналата година средства от ЕС са общо 432 248 664 евро.

 

Оторизирани са 381 257 838,17 евро или за близо 51 милиона евро по-малко. В тези пари се включват и близо 182,6 милиона евро авансови плащания, пресметна Порожанов.

 

Въпреки, че все още няма официално разрешение от Брюксел, Фонд "Земеделие" преведе авансово по сметките на редица общини близо 100 милиона евро.

 

Става сума за пари за проекти по две от така наречените "общински мерки".

 

Страната ни все още не е получила отговор от Европейската комисия дали е възможно да се прехвърлят средства от няколко мерки на програмата, сред които и атрактивните 112 и 121 за подпомагането на младите фермери и за модернизирането на земеделските стопанства към двете общински мерки. Без окончателното разрешение от ЕК, парите са платени.

 

"По-добре парите да са под въпрос, ако не го бяхме направили парите автоматично щяха да бъдат отчислени", коментира зам.-министър Светлана Боянова.