Студенти, мирно!

Животът

03-01-2013, 07:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Кандидат-висшисти ще стрелят с Калашник, ще имат военно обучение във ВУЗ-а

Студентите ще трупат армейски умения, включително и по стрелба с автомат, по време на своето следване, предвижда проектонаредба за военната подготовка, изготвена от Министерството на отбраната в допълнение на текстовете в закона за резерва на въоръжените сили, с които бе върнато армейското обучение в училищата и вузовете, съобщава "Монитор".

За учениците то ще е само теоретично, но ще е задължително и ще е по 5 часа в 9-и и 10-и клас

Кандидат-висшистите, които изявят интерес към армейското обучение, освен теоретични ще трупат обаче и практически умения, участвайки във военни учения. Ще се организират и военни лагери през ваканциите, уточниха от военното министерство.

За целта армейци ще обикалят из университетите в страната, за да разясняват ползата от военната подготовка. Целта на рекламната кампания ще бъде колкото може повече студенти да склонят да сложат военна екипировка.

Началната подготовка ще трае до 90 академични часа, а специализираната поне още толкова. Ще се наблегне на обучението по строева и тактическа подготовка, стрелба с оръжие, разузнавателни мероприятия, боравене със свързочна техника. Армията ще подготвя студентите за действия и по ограничаване на зарази и за адекватна реакция при ядрено замърсяване.

Към дипломите висшистите ще получават тапия за преминато военно обучение. По този начин те ще бъдат зачислявани на отчет като запасняци и ще получават военно звание.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"