Разнасят онкоболна жена с катър

Животът

03-01-2013, 08:23

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

До родопска махала в с. Галище няма дори черен път

54-годишната Снежана Карамитева е онкоболна и живее в махала в родопското село Галище. За да получи медицинска помощ, тя трябва да бъде разнасяна с катър по планинските склонове.

Аз вярвам на Бойко Борисов. Той пуска пътища до всякъде, до всяка една къща. Не може ли и на мен да ми пусне път до моята къща да мога да се прибера, пита се жената.

Снежана има нещастието да е тежко болна и да е жител на родопска махала, до която не стигат линейки. Мъките й започват преди повече от година. От болницата я изписват след операция и близките й я прибират вкъщи. Лъчетерапията обаче предизвиква временна бъбречна недостатъчност. Цяло лято Снежана е разнасяна на ръце и с катър из планинските урви, за да стигне до хемодиализния център в Смолян, предава бТВ.

Преди няколко месеца кметът на Мадан настанява 54-годишната жена в общински хоспис. Той обаче не е безплатен. Месечният престой струва 450 лв. Отделно близките й трябва да броят между 20 и 30 лева дневно за храна. Първите два месеца кметът Фахри Молайсенов дава 650 лева от заплатата си. След това близките на Снежана разпродават имуществото си, за да покрият нарастващите дългове.

Много сме помогнали за тази жена. Вярно е - човек като закъса, колкото и да му даваш, то не е ден и два, не стигат парите. Но такива случаи са над 300 случаи в общината. Просто каквото ни е по силите, това правим, казва Молайсенов.

Над 95 процента от жителите на махала Шеменска от село Галище настояват в подписка да бъде прокаран черен път до селището им, за да имат нормален достъп до медицински услуги. Два смъртни случая имаме досега поради това, че линейка не може да дойде навреме, каза мъж от махалата.

За да бъде прокаран черен път до центъра на махалата, той трябва да премине през имота на Митко Карамитев. Потърпевшите са готови да му платят земята, но той е категорично против.

Достъп до дома на Снежана Карамитева все пак може да бъде осигурен и по алтернативен маршрут. Близките й са обнадеждени от новината, че горското стопанство е готово да съдейства за прокарването на път. Според едни оценки прокарването на черен път до махала Шеменска ще струва 250 000 лева, а според други - не повече от 10 000. Докато това се случи, на Снежана Карамитева й остава помощта на хората - по празниците служителите на местното полицейско управление са събрали 200 лева, а други 308 лева ще дадат общинари.