"Градището" – тракийско светилище, по-старо от Перперикон (СНИМКИ)

Региони

03-01-2013, 11:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Градището" - тракийско светилище, по-старо от Перперикон

В него са разположени каменни фигури, изобразяващи човешки профили и фигури на животни

Тракийско светилище на седем хиляди години е разположено край град Гоце Делчев, като според местни археолози то е по-древно от Перперикон.

Светилището е разположено на три хълма, на около 2 километра от село Долно Дряново, община Гърмен, вдясно от пътя Гоце Делчев - Сатовча, което местното население нарича "Градището". На територията му са разположени десетки каменни фигури, изобразяващи човешки профили, фигури на животни и земноводни - змии, риби, костенурки птици и други, съобщава БГНЕС.

Древното светилище води началото си от около петото хилядолетие преди новата ера и е едно от най-големите на територията на България, а вероятно и в Европа, смятат археолозите. Според публикация на покойния вече историк проф. Тодор Бояджиев от 2002 година, "Градището" по значимост е по-голямо дори от Перперикон.

Тук са открити следи от няколко култури - тракийска, римска и византийска.

В момента тук се изпълнява българо-гръцки проект на стойност 1 381 560 лева, чиято идея е обектът да стане по-достъпен и подходящ за културен и поклоннически туризъм.

Пръв, преди 10 години, започва да проучва светилището именно проф. Бояджиев, а разкопките през миналата година бяха извършвани от доц. Анелия Божкова.

Тя също обяви, че тракийското светилище е по-древно от Перперикон. Основания за това й дават запазени следи от пещи за жертвоприношения, абсолютно кръгли дупки върху скали, разположени във формата на някои съзвездия и исполински фигури на човешки глави и култови животни.

Разкритите останки от древните зидове са частично консервирани, има и постоянна охрана на обекта, която да пази светилището от постоянните иманярски набези.