Слънчева и любима България! Ама с мошеници...

Общество

03-01-2013, 13:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страната ни - най-коварната за покупка на имот според руснаци

България е сред петте страни, които мамят руските инвеститори с недвижими имоти, пише вестник "Правда".

"Купуването на имот в чужбина понякога изглежда на руснаците по-изгодна инвестиция, отколкото покупката му в родината. Надявайки се на безупречна сделка нашите съграждани търсят дом извън пределите на страната. Заслепени от мечти за дом в България, Испания или Египет, руснаците често забравят, че и в чужбина се срещат мошеници. Най-коварните за покупка на имот са пет страни: България, Египет, Испания, Дубай и Италия".

До този извод са достигнали специалистите от консултантския портал Indriksons. ru. Те са съставили класация на държавите, където най-често мамят руснаците през последните години.

Първото и безспорно място се заема от слънчева България, обичана от руските туристи, които по традиция са свикнали да посещават близката страна още от годините на СССР.

"И тъй като през социализма малцина бяха руснаците, които можеха да пътуват в чужбина, а все пак трябваше да се ходи на море, то главният ни курорт стана България. Сред съветските граждани даже имаше място поговорката, че България не е чужбина. Именно в тази страна руснаците отиват, като у дома си, окрилени от мечтите за покупката на имот. И именно там, ги очаква най-голямото разочарование", показва изследването.

"Около 60 хиляди руснаци на практика загубиха вложените си пари, купувайки в България преди финансовата криза от 2008 недвижимост, която до ден-днешен не е построена", заяви пред "Комсомолская правда" Игор Индроксонс, който се занимава с инвестиционен бизнес.

Но недоизградените имоти – това не са най-лошите последици от сделките с българите. Мошениците, паразитиращи в сферата на недвижимостта, често практикуват двойни продажби. Проблемът е в това, че имотът, построен в България, може юридически да стане ваш едва след като е построен на 80%, докато в много други страни купувачът получава правото върху собственост още, когато сградата е на ниво основи. Така например, са защитени правата на купувачите на жилища от британските закони.

Освен това, в България ежегодно се откриват десетки агенции за имоти, които се затварят със същия успех и както се казва изчезват като дим. Затова преди да доверим нашите мечти и пари на чуждестранния посредник трябва внимателно да проучим неговата репутация и историята на самата агенция. В помощ на клиентите е съставена специална класация за надеждността на българските агенции за имоти, която е публикувана от портала LesTest.

Но даже, ако изборът на агенция се окаже напълно нормален, купувачът трябва да бъде готов за високите комисионни, с които се слави българския пазар. Също така него го очакват разходи за маркетинг, които при приключване на сделката могат да достигнат съвсем непривлекателната сума от 45% от общата цена на апартамента или къщата.