Време е за патентните декларации

Мисия Пловдив

03-01-2013, 13:04

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Срокът е 31 януари

Започна подаването на декларации за патентен и туристически данък.

Сроковете за подаване на декларация за облагане с патентен данък /чл. 61н от ЗМДТ/  и декларация за облагане с туристически данък /чл.61р, ал.5  от ЗМДТ/ за 2013 г. са както следва:

Декларация за облагане с патентен данък:

Срокът за подаване на декларацията за 2013 г. е до 31 Януари 2013 г.

Лицата, които до този срок са подали декларация и са заплатили пълния размер на патентния данък ползват отстъпка в размер 5 на сто.

Декларация за облагане с туристически данък:

Декларацията се подава за всеки туристически обект - средство за подслон или място за настаняване по смисъла на Закона за туризма, в общината по местонахождението му в срок до 30 януари на 2013 г.

Във връзка с подаването на този вид декларации, от дирекция „Местни данъци и такси” в Община Пловдив разпространиха и Указания за подаване на декларация:

По чл.61 н от ЗМДТ за облагане с патентен данък

Сроковете за подаване на декларацията:

1. За обстоятелства, свързани с определянето на данъка:

до 31 януари на годината, за която се подава декларация

непосредствено преди започване на дейността, когато дейността започва след 31 януари.

2. За всички промени в обстоятелствата, включително при прекратяване на патентна дейност - в 7-дневен срок от настъпването на обстоятелствата.

3. За преминаване към облагане по общия ред – в срок до края на месеца, следващ месеца, през който са възникнали обстоятелствата по чл. 61и, ал. 1 и 2 от ЗМДТ.

4. Физически лица, вкл.ЕТ, които извършват с личен труд през цялата данъчна година два или три вида патентна дейност,заплащат патентния данък само за тази дейност, за която определеният данък е с най – висок размер; За извършване на повече от три дейности облекчението не се прилага/чл.61м,ал.1,т.2 от ЗМДТ/;

Ако подадете декларацията до 31 януари на 2013 г. и в същия срок заплатите пълния размер на патентния данък, определен съгласно декларираните обстоятелства, ползвате отстъпка 5 на сто.

По чл.61р, ал.5  от ЗМДТ за облагане с туристически данък

Сроковете за подаване на декларацията:

1. За обстоятелства, свързани с определянето на данъка:

Декларация се подава за всеки туристически обект- средство за подслон или място за настаняване по смисъла на Закона за туризма, в общината по местонахождението му в срок до 30 януари на годината, следваща тази, за която се отнася.